A tábornok szerint a csapás elérte célját, és az összes – meg nem nevezett – célpont megsemmisült. Az ukrán fél július közepén tengeri drónokkal rongálta meg a Krími hidat, amely a 2014-ben elcsatolt félszigetet köti össze az orosz szárazfölddel a Kercsi-szoroson át, majd egy orosz hadi- és tankerhajót is.

Hirdetés

Konasenkov arról számolt be, hogy az elmúlt nap folyamán ukrán támadások sorát verték vissza, és azt állította, hogy a frontvonalon elszenvedett ukrán veszteségek meghaladták a hatszáz főt. Közülük, mint mondta, több mint 240-en a donyecki régió déli részén estek el. A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai célpontok között nevezett meg egy Sz-300-as légvédelmi rendszert, két harckocsit, egy német Panzerhaubitze-2000-es, egy francia CAESAR és három lengyel Krab önjáró tarackot, egy spanyol Alacran önjáró aknavetőt, egy brit FH-70-es és három amerikai M777-es tarackot, valamint egy lőszerraktárt.

Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője hétfőn az orosz TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy a térségben az ukrán ellentámadás még mindig tart, de már kifulladóban van, és szó sincs az offenzíva második hullámáról. Azt hangoztatta, hogy a frontvonalon még mindig van néhány forró pont, ám az orosz hadsereg kiképzettsége „teljesen más szinten áll, mint fél évvel ezelőtt”.

A moszkvai katonai tárca szerint az Ukrajnával határos Belgorod megye légterében hétfőn két ukrán drónt lőtt le a légvédelem. Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi csapást. A Donyeck megyei Jurjivkában egy hatéves gyerek megsebesült, Herszon megye orosz megszállás alá került részén találat érte a korszunkai Szűz Mária-kolostort.

Korábban írtuk