Megerősítette, hogy hamarosan tárgyal a témáról Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is.

Hirdetés

Hrisztodulidesz egy munkatársa hozzátette, hogy az izraeli vezetés a múlt héten „nem ellenezte” az erre vonatkozó felvetést.

A ciprusi javaslat lényege, hogy „humanitárius tűzszüneteket”kihasználva nagy mennyiségben és folyamatosan áramolnának be a palesztin területre a segélyszállítmányok a szükséget szenvedőkhöz.

Nicosia szeretne központi szerepet játszani ebben a kezdeményezésben – emelte ki az államfő, aki jelezte, hogy a javaslat szóba került az európai uniós tagországok múlt heti csúcstalálkozóján is. A ciprusi nyilatkozók szerint támogatja az elképzelést Egyiptom, Bahrein, Kuvait, Omán, Jordánia, valamint a Palesztin Hatóság, de az Egyesült Államok is „nagyra értékelte”.

Korábban írtuk

A ciprusi tisztviselők azt is jelezték, hogy készek figyelembe venni Izrael szempontjait: a zsidó állam számára elsődleges fontossággal bír, hogy a segélyszállítmányok ne tartalmazzanak olyan összetevőket, amelyeket a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász fegyverként felhasználhatna terrorakcióihoz. Az izraeli vezetés ahhoz is ragaszkodik , hogy a szállítmányokat átvizsgálják, mielőtt elhagyják Limasszol kikötőjét.

A Ciszjordániában székelő Palesztin Hatósággal pedig Ciprus egyebek között annak érdekében áll kapcsolatban, hogy megállapítsák, milyen segítségre van leginkább szükség az ostromlott Gázai övezetben.