Terroristának nézték és őrizetbe vették Shahid Malikot, a brit kormány államtitkárát a washingtoni nemzetközi repülőtéren. A politikust azért hívták az Egyesült Államokba, hogy beszédet mondjon egy terrorizmus ellenes konferencián.

A Belbiztonsági Minisztérium munkatársai meg voltak győződve arról, hogy bomba van nála. A USA Today napilap internetes beszámolója idézi Christopher White-ot, az ügynökség szóvivőjét, aki szerint Shahid Malikot nem vallása miatt szúrták ki az ügynökség illetékesei.

A brit politikussal hasonló incidens történt tavaly New Yorkban. Az ügy furcsasága, Malik akkor és most is olyan konferenciáról indult hazafele, amelynek témája a nemzetközi terrorizmus elleni harc volt. Malik azt közölte utóbb: „rendkívül csalódott”. Majd hozzátette: „A tavalyi sértő esetet már el is felejtette és megbocsátott, de ugyanakkor úgy véli, az amerikai repülőtereken ugyanabban a tiszteletben kellene részesülnie neki is, mint amerikai kollégáinak.”

A kínos esetek a muzulmán utasokkal való bánásmód kérdését veti fel. Az amerikai repülőtereken a szeptember 11-i terrortámadásokat követően rutinszerűen a legszigorúbb szabályokat alkalmazzák a muzulmán külsejű utasokkal szemben. Az átvilágítás különösen kényes terület, mert az a vallási viseletet is magában foglalja. Ráadásul az Utasbiztonsági Ügynökség pont a napokban hozott külön szabályt, a vallási fejfedőt viselő utasok átvizsgálásáról.

(hírTV)