A jelentés szerint a jelenleg is zajló terrorellenes művelet során a dél-kirgizisztáni Dzsalal-Abad városban hétfőn őrizetbe vették az Iszlám Állam-Horaszán Tartomány (ISKP) nevű – elsősorban Afganisztánban aktív – csoportjának tagjait.

Hirdetés

A terroristák házi készítésű robbanószerkezeteket akartak elhelyezni az új esztendő beköszönte alkalmából a város főterén felállított díszfa közelében, és fegyveres támadást is terveztek egy templom ellen – közölték.

Akciójuk során a különleges szolgálatok egyértelmű bizonyítékokra bukkantak a tervezett támadás részleteiről. A jelentés szerint birtokukba került az interneten toborzott támadók és az akció szervezőinek üzenetváltása, egy akcióterv, valamint a robbanószerkezetek készítésére vonatkozó utasítások. Emellett videófelvételeket is találtak, amelyeken a terroristák az ISKP vezetőjének hűségesküt tesznek.

A bizottság közölte: az ügyben büntetőeljárás indult, emellett operatív és nyomozati intézkedéseket is végrehajtanak a gyanúsítottak kapcsolatainak felderítése érdekében.

Korábban írtuk