Egy rendelettervezet alapján a Wagner-csoport tulajdonában lévő vagyontárgyakat terroristatulajdonnak nyilvánítják, és elkobozzák. Illegális lesz a csoporthoz való csatlakozás és annak támogatása, és ezeket akár 14 évi börtönnel is büntethetik – hangsúlyozta a minisztérium közleménye.

Hirdetés

Suella Braverman brit belügyminiszter „erőszakos és pusztító” szervezetként írta le a Wagner csoportot, amely „Vlagyimir Putyin Oroszországának katonai eszközeként működött a tengerentúlon”.

A Wagner-csoport Ukrajnában, a Közel-Keleten és Afrikában fosztogatásokban, kínzásokban és „barbár gyilkosságokban” vesz részt, és fenyegetést jelent a globális biztonságra. „Egyszerűen és világosan szólva ők terroristák” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a rendelet ezt tisztázza majd az angol törvénykezésben.

A rendelet, amelyet jóváhagyásra a parlament elé terjesztenek, várhatóan szeptember 13-án lép életbe. Azt követően bűncselekményt követ el az, aki a csoporthoz tartozik vagy támogatja, szervezi vagy részt vesz a találkozóin és nyilvánosan viseli a logóját.

Korábban írtuk

A Wagner zsoldoscsoport Szíriában, Líbiában és egy sor észak- és nyugat-afrikai országban működik. Több ezer büntetését töltő elítéltet toborzott orosz börtönökből, hogy Ukrajnában harcoljanak.

A csoportot rövid júniusi lázadása miatt Vlagyimir Putyin árulónak minősítette. A csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal és több tisztjével augusztus 23-án repülőgép-szerencsétlenség végzett.

Prigozsin ellen Nagy-Britannia 2020-ban vezetett be szankciókat, majd 2022 márciusában azokat az egész Wagner csoportra kiterjesztette, idén júliustól pedig a Közép-Afrikai Köztársaságban, Maliban és Szudánban a csoporttal személyes vagy üzleti kapcsolatban állókat is szankciók alá vonta.

A brit parlament külügyi bizottsága már júliusban célzottabb szankciókat sürgetett a Wagner-csoport mögött álló „szervezetek hálója” ellen.