Alexander Ciccolo – akinek álneve Ai Al Amriki – édesapja Robert Ciccolo rendőrkapitány, aki elsők között érkezett a 2013-as bostoni maraton alatt történt robbantás helyszínére.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A fiatalabb Ciccolót szerdán húsz év börtönbüntetésre ítélték egy, a bostonihoz hasonló, az Iszlám Állam által ihletett merénylet eltervezéséért, miután májusban beismerte, hogy egyebek mellett megkísérelt anyagi támogatást nyújtani külföldi terrorista szervezeteknek.

A hatóságokat a rendőrkapitány édesapa értesítette azután, hogy fia bejelentette: csatlakozni kíván az Iszlám Államhoz.

A 26 éves fiatalembert még 2015 júliusában tartóztatták le azt követően, hogy egy FBI-informátortól négy fegyvert vásárolt. Az ügyész szerint Ciccolo ezen felül olyan házi készítésű bombákat akart használni, amelyek hasonlóak lettek volna a 2013-as bostoni robbanást okozó kuktákhoz. 

Ciccolo nem sokkal letartóztatása előtt egy kuktát vásárolt. A bostoni robbantó, Dzhokhar Tsarnaev Facebook-oldalára pedig azt írta: „Igazságot Jaharnak! Ne add fel a reményt!” – állítják az ügyészek.

A hatóságok szerint Ciccolo az Iszlám Állam „odaadó katonája”, aki eltökélte, hogy a „lehető legnagyobb kárt okozza” az Egyesült Államoknak.

Az ítélet kihirdetése óta eltelt órákban az édesapa még nem nyilatkozott, de az ügyvédektől úgy tudni, nem gondolja, hogy fia valaha is végrehajtotta volna tervét. Az édesanya, Shelley MacInnes a New England-i közösségi rádiónak még az elmúlt évben azt nyilatkozta, a fia „rendkívül együttérző” személyiség és „egy legyet sem tudna bántani”.