A tervezett belügyminisztériumi rendelet értelmében büntetendő lesz az EU által terrorszervezetként nyilvántartott és németországi tagszervezetet nem működtető Hamász bármiféle, akár jelképes támogatása. Az egyesületekről szóló törvény „éles kard”, és Németország „erős jogállamként” használja is ezt a fegyvert, így a jog erejével találja szemben magát, aki a Hamászt dicsőíti, jelképeit használja, bűncselekményeit helyesli, vagy éppen izraeli zászlót éget – mondta Olaf Scholz.

Hirdetés

Hozzátette, hogy a Samidoun nevű egyesületet – amely bebörtönzött palesztinok szolidaritási hálózataként jellemzi magát – betiltják. Az egyesület a napokban Berlinben az Izrael elleni támadást ünneplő megmozdulást szervezett, amelyen még édességet is osztogattak. Ez „visszataszító, és ellentétes minden értékkel, amely mellett országunk elkötelezte magát” – mondta a kancellár, aláhúzva, hogy Németországban a zéró tolerancia elve érvényes az antiszemitizmussal szemben.

Közölte, hogy a kormány felülvizsgálja a palesztinok támogatását szolgáló fejlesztési együttműködési politikáját. Minden egyes projektet annak alapján mérlegelnek, hogy hozzájárul-e a térség békéjéhez és szolgálja-e Izrael biztonságát, és a felülvizsgálat lezárásáig nem csoportosítanak újabb költségvetési forrást erre a területre. Rámutatott, hogy Németország egyedül a Gázai övezetben a lakosság több mint 50 százalékának biztosítja az élelmezést és az alapvető egészségügyi ellátást, míg a Hamász csak „szegénységet és szenvedést” hoz az ottani embereknek. Az Izrael elleni támadás miatt minden bizonnyal még nagyobb lesz a nélkülözés, és ezért is a Hamász a felelős – mondta.

Élesen bírálta a Palesztin Nemzeti Hatóságot is, mint mondta Mahmúd Abbász elnök „hallgatása szégyenletes”. A Hamász Izrael ellen indított háborújának nemzetközi összefüggéseiről szólva kiemelte, hogy „megbocsáthatatlan hiba” volna, ha a Közel-Kelet más szereplői is rátámadnának Izraelre. Arról is szólt, hogy Németország minden diplomácia lehetőséget kihasznál a Hamász fegyveresei által Izraelből elhurcolt emberek kiszabadítására, így szorosan, de nem nyilvános fórumokon egyeztet Egyiptommal, Törökországgal, Katarral és Jordániával. Elmondta, hogy már csütörtökön fogadja hivatalában Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírt, és a napokban a jordániai uralkodóval is találkozik.

Korábban írtuk