Mint mondta, az offenzívák közül öt a Donyeck környékén vívott harcokban hiúsult meg, Kliscsijivka, Veszele és Himik környékén. A frontvonal mentén az elmúlt nap folyamán elszenvedett ukrán emberveszteséget mintegy 540 főben nevezte meg.

Hirdetés

Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” megbízott vezetője a Szolovjov LIVE médiacsatorna adásában szerdán azt mondta, hogy az orosz erők megszállva tartják a Kliscsijivkától északra fekvő magaslatokat, az ukránok pedig a délnyugati külterületeken próbálják meg elsáncolni magukat. Kijelentette, hogy a település, amelyből gyakorlatilag semmi sem maradt, „a szürke zónában van”.

Úgy vélekedett, hogy a helyzet a zaporizzsjai régióban lévő Robotine könyékén „stabilizálódott”. Pusilin meglátása szerint nincsenek meg az előfeltételei annak, hogy ukrán áttörés történjen a fronton, „még a legforróbb pontokon és az erősítések átdobásának figyelembe vételével sem”.

Konasenkov a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között egy vezetési- és megfigyelőpontot Vuhledarnál, az ukrán 35. tengerészgyalogos dandár ideiglenes telepítési pontját az ugyancsak a donyecki régióban lévő Petropavlivkánál, egy Sz-24m típusú és egy MiG-29-es repülőgépet, egy amerikai M1097-es Avenger légvédelmi rakétarendszert, egy harckocsit, 12 páncélozott harcjárművet, három amerikai Paladin és egy lengyel Krab önjáró tüzérségi löveget, valamint négy amerikai M777-es vontatott tarackot, négy Storm Shadow manőverező repülőgépet, öt HIMARS- és Szmercs-rakétát, illetve 42 drónt.

Korábban írtuk

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta több mint 12 ezer harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet veszítettek.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást a helyi hatóságok.