Hirdetés

••• FRISS
Szélsőjobboldali terrorcselekmény lehetett a kilenc halálos áldozatot követelő éjszakai lövöldözés a németországi Hanauban a nyomozás első, előzetes megállapításai szerint – mondta Hessen tartomány belügyminisztere csütörtökön a tartományi gyűlésben (Landtag).
Peter Beuth elmondta, hogy a feltételezett elkövető egy 43 éves német állampolgár, akit 72 éves édesanyjával együtt holtan találtak hanaui lakásában. Mindkét holttesten lőfegyver okozta sebek vannak. A lakásban lőfegyvert is találtak.

••• FRISS
Csütörtök hajnalban holtan megtalálták a feltételezett tettest az apja otthonában.
Az illető hátrahagyott egy levelet és egy videóüzenetet, amelyekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, és ismerteti indítékait. A sajtójelentések szerint okfejtése erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a lövésektől öt ember súlyosan, illetve életveszélyesen megsebesült. A rendőrség nagy létszámban, alaposan felfegyverkezve vonult ki a helyszínekre, és körbezárta azokat. A levegőben rendőrségi helikopter körözött.

A média értesülései szerint a két támadás egy-egy vízipipabárnál történt. Az első helyszín a városközpontban található, környékbeli tanúk 8-9 lövésről számoltak be. A másik helyszín Kesselstadt nyugati kerületben van, ott szintén több lövést lehetett hallani.

Az AFP hírügynökség tudósítója körülbelül 30 rendőrségi járművet látott a belvárosi vízipipabárnál.

A Bild című lap információi szerint a kesselstadti vízipipabárnál egy támadó volt. Berontott a bárba, és lőni kezdett a bent lévőkre. Öt fiatal férfit és egy fiatal nőt ölt meg. Az áldozatok kurdok az újság szerint. Szintén a Bild úgy tudja, hogy a rendőrség egy gyanúsítottat elfogott, de részletekkel nem tudott szolgálni a lap.

A bár tulajdonosának fia úgy nyilatkozott a dpa hírügynökségnek, hogy az áldozatok közül ketten a vendéglátóhely alkalmazottai voltak, de mind az öt embert, aki meghalt, évek óta ismerte. Sem ő, sem az apja nem tartózkodott a bárban a támadáskor.

Egyelőre semmilyen hírforrás nem adott információt a feltehetőleg összefüggő két incidens lehetséges okáról.

Hanau mintegy 100 ezer lakosú, Frankfurttól 20 kilométerre keletre található város.