Fotó: ShutterStock.com (archív)
Hirdetés

A szigeteken működő túlzsúfolt menekülttáborok tehermentesítésére az athéni kormány hétfőn 485 menedékkérőt szállítatott át a szárazföldre. Ennek ellenére már csaknem 29 400 illegális bevándorló tartózkodik Híosz, Leszbosz, Kósz, Lérosz és Számosz szigetein.

A görög közszolgálati rádió szerint az EU-török menekültügyi egyezmény 2016. márciusi hatálybalépése óta nem voltak ennyien.

A megállapodás értelmében Görögország visszaküldheti Törökországba az elutasított menedékkérőket, de az eljárások feldolgozása az ügyintézők hiánya miatt csigalassúsággal halad.

A legsúlyosabb a helyzet a Leszbosz szigetén található Mória menekülttáborban, ahol jelenleg 12 200 befogadott tartózkodik, noha a létesítményt eredetileg háromezer ember ellátására tervezték.

Számoszon sem jobb a helyzet, a 650 ember elszállásolására tervezett helyi menekültügyi központban több mint 5200 migráns tartózkodik.

A szigetek polgármesterei már többször is felhívták a figyelmet a kaotikus állapotokra.

Az elmúlt időszakban egyre többen érkeztek a görög partokhoz.

A júliusban hivatalba lépett új görög kormány azt ígérte, hogy felgyorsítja a menekültügyi eljárásokat és csökkenti a szigetekre nehezedő nyomást, Athén pedig egyúttal az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) segítségét kérte.