Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Legalább 126 ember meghalt a Fülöp-szigeteken karácsony után átsöprő viharban a legfrissebb hivatalos adatok szerint. A legtöbb halálesetet földcsuszamlások okozták.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A délkelet-ázsiai ország keleti szigeteire december 29-én lecsapó vihar következtében jelentős árvizek keletkeztek. A korábbi közlések szerint a természeti katasztrófának 68 áldozata volt.

A Manilától délkeletre fekvő Bicol régió hegyes vidékein több mint száz ember halt meg – közölte a katasztrófa-elhárítás.

A térségben gyakoriak a tájfunok, de a lakosság nem számított arra, hogy milyen heves vihar közeledik. A hatóságok nem adtak ki riasztást. Sokan az ünnepek miatt nem hagyták el otthonukat.

Edgar Posadas, a katasztrófa-elhárítás szóvivője elmondta, hogy az Usman vihar következtében két nap alatt több mint egy havi csapadékmennyiség hullott Bicolra. Mint mondta, folytatják a kutatást, de a sár és a felázott talaj nehezíti a munkálatokat. A szóvivő szerint 26 embert tartanak számon eltűntként.

A vihar miatt több mint 152 ezer embert menekítettek ki a térségből. Legalább 75 ember megsérült.

Évente mintegy 20 tájfun, illetve trópusi vihar csap le a Fülöp-szigetekre. A legsúlyosabb a Haijan tájfun volt 2013 novemberében, több mint 7350 ember halt meg, illetve tűnt el.