Az Európai Unió „elfogadhatatlannak” és „politikailag motiváltnak” nevezte az ítéletet, és ismételten a „haladéktalan és feltétel nélküli” szabadon bocsátását követelte.

Hirdetés

A „meghamisított per” után kimondott önkényes ítélet arra válasz, hogy volt bátorsága bírálni a Kreml rendszerét„ – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en (volt Twitter). Joseph Borrell, az unió külpolitikai főképviselője közleményében leszögezte: ”Az EU a leghatározottabban (…) elítéli a letartóztatását, az ellene lefolytatott pert és politikailag motivált elítélését„.

Az ENSZ is az ellenzéki politikus azonnali szabadlábra helyezését követelte. Ez az ítélet ”újabb aggodalmakat ébreszt az oroszországi igazságügyi zaklatást és a bíróságoknak politikai célok szolgálatába állítását illetően – hangsúlyozta közleményében Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Az államoknak tiszteletben kell tartaniuk (…) minden szabadságától megfosztott egyén esetében a szabályos eljáráshoz és az igazságos bírósági perhez való jogot„ – emlékeztetett a főbiztos, és felszólította Oroszországot, hogy ”tartsa tiszteletben ezeket a kötelezettségeket, és azonnal hagyjon fel Alekszej Navalnij emberi jogainak megsértésével, helyezze őt szabadlábra„.

A francia külügyminisztérium szóvivője közleményben hangsúlyozta: Franciaország a leghatározottabban elítéli a verdiktet, és felszólítja az orosz hatóságokat, hogy mihamarabb bocsássák szabadon Alekszej Navalnijt és a többi politikai foglyot.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint a Navalnij elleni ítélet ”nyilvánvaló igazságtalanság„. ”(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) semmitől sem fél jobban, mint azoktól, akik ellenzik a háborút, a korrupciót, és még ha egy börtöncellából is, de a demokráciát védelmezik. Nem fogja elhallgattatni a bíráló hangokat„ – írta a miniszter szintén az X-en.

James Cleverly brit külügyminiszter is elítélte az orosz bíróság döntését. Az ellenzéki politikus elítélése újfejt ”megmutatja, hogy Oroszország semmibe veszi még a legalapvetőbb emberi jogokat is„- írta az X-en. ”A máskéntgondolkodókat nem lehet elhallgattatni. Az Egyesült Királyság (a politikus) azonnali elengedésére szólít fel„ – tette hozzá.

Az amerikai külügyminisztérium is elítéli az orosz politikus ellen ”egy igazságtalan per után kimondott, az úgynevezett +szélsőségesség+ alaptalan vádjai alapján meghozott igazságtalan ítéletet„ – áll Matthew Miller szóvivő közleményében.

Az ítéletet a moszkvai városi bíróság a Vlagyimir megyei 6. számú, melehovói börtönben megtartott, kihelyezett, zárt ülésén hozta meg, ahol Navalnij a rá korábban kirótt kilencéves szabadságvesztését tölti. Ez utóbbit csalás és a bíróság megsértése miatt szabták ki rá 2021-ben.

Korábban írtuk