Fotó: shutterstock.com
Fotó: ShutterStock
Hirdetés

„A legvégsőkig ki fogjuk vizsgálni a panaszokat, még a legkisebb jogsértést is. Nem fogjuk eltűrni az emberi jogok legkisebb mértékű megsértését sem” – fogalmazott.

A török külügyi tárcavezető ugyanakkor elutasította és „valószerűtlennek” nevezte Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter javaslatát, amely szerint egy nemzetközi ellenőrzés alatt álló biztonsági övezetet kellene kialakítani a török-szíriai határ utóbbi oldalán. „Nem igazán tartjuk életszerűnek ezt a javaslatot” – mondta. „Ez nem csak Törökországot érinti, ott van még a (szíriai) rezsim, Oroszország és egyéb szereplők a térségben” – tette hozzá.

Cavusoglu felszólította a nemzetközi közösséget, hogy inkább a „humanitárius ügyekre” és a „terrorizmus felszámolására” összpontosítson Szíriát illetően.

Maas megismételte azt az álláspontját, hogy ő sem támogatja Kramp-Karrenbauer javaslatát, elismerve: „Mindenki azt mondja, hogy ez nem reális javaslat… Nincs idő az elméleti vitákra a szíriai emberek számára” – fogalmazott.

Törökország októberben indított offenzívát Északkelet-Szíriában, elsősorban a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen, amely szerinte a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségese. A hadműveletet azonban leállították az Oroszország és az Egyesült Államok közvetítésével létrejött tűzszüneti megállapodást követően.

A NATO-tag Törökország offenzíváját keményen bírálták nyugati szövetségesei. Maas például „megszállásnak” minősítette a hadműveletet, és Németország közölte, hogy nem fog semmilyen engedélyt adni olyan katonai felszerelésre, amelyet Törökország Szíriában használhatna.

Törökországot zavarja az offenzíva bírálata német részről – mondta Cavusoglu, hozzátéve: Ankara elvárja Berlintől, hogy „a szövetség szellemében cselekedjen”, és „álljon Törökország mellé a terrorizmus elleni harcában”.

Maas szerint Ankara biztosította Berlint afelől, hogy betartják majd a nemzetközi jogot azon terveik megvalósítása során, amelyek értelmében mintegy kétmillió szíriai menekültet telepítenek vissza az északkelet-szíriai „biztonsági zónába”. Cavusoglu szerint Törökország „humánus módon” fogja kezelni a helyzetet.

A bevándorlók jogvédelmével foglalkozó Pro Asyl német civil szervezet eközben az Európai Unió és Törökország közötti, a migrációs áradatot megfékezni hivatott megállapodás megszüntetésére szólított fel. „Nincs ott számukra védelem, sem a szíriaiaknak, sem az afgán menekülteknek, sem a török ellenzék tagjainak” – mondta Günter Burkhardt, a Pro Asyl vezetője.