Fotó: ShutterStock.com/Eren Karatepe
Isztambul, 2020. április 7.
Hirdetés

A kis-ázsiai országban a napi új esetek száma április 11-én állt a legmagasabban, 5138-on. A járvány terjedésének volumene azóta jelentősen csökkent, a mutató az utóbbi három napban 1614 és 1983 között mozgott.

A friss adatok közlése előtti 24 órában 64 ember vesztette életét a kórokozó következtében, ami ugyan öttel több a keddi értéknél, egyezik viszont a hétfőivel. A világjárvány törökországi halottjainak száma ezzel 3520-ra nőtt. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127 óta lassú ereszkedést mutat.

Tovább mérséklődött szerdán az intenzív osztályokon gondozott, valamint a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma, az előbbi 1338-ról 1278-ra, az utóbbi 707-ről 669-re esett. A gyógyultnak minősítettek száma 4917-tel 78 202-re emelkedett.

Korábban írtuk

A 83 milliós országban eddig csaknem 1,235 millió vírustesztet végeztek.

Törökországban a gyógyultak száma vasárnap haladta meg azokét, akiket továbbra is fertőzöttként tartanak nyilván, majd Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn ismertette a járvány miatt bevezetett intézkedések enyhítésére vonatkozó terv első ütemét.

A terv értelmében a 65 évnél idősebbek, illetve a 20 évnél fiatalabbak, akikre állandó jellegű kijárási tilalom vonatkozik, a hét adott napján néhány órára kimozdulhatnak otthonaikból. A török vezetés egyúttal hétfő éjféltől megnyitott hetet a személyforgalom előtt lezárt 31 tartományból, továbbá elrendelte, hogy május 11-től újranyithatnak a borbélyok, a fodrászatok, a szépségszalonok, illetve a bevásárlóközpontok és ezek bizonyos üzletei.

Fahrettin Koca az egészségügyi tárca által létrehozott tudományos tanács szerdai ülését követő ankarai sajtótájékoztatóján közölte, hogy véget ért az országban a járvány elleni védekezés első fázisa, és ismertette, hogy a most kezdődő második szakasz a „kontrollált társadalmi élet” nevet viseli. Hangsúlyozta, hogy bár a korlátozásokon lazítanak, az embereknek a szabadabb mindennapokban is elővigyázatosnak kell maradniuk, mert a fenyegetettség még nem múlt el. Koca elsősorban a maszkviselés és a társas távolságtartás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Tájékoztatott ugyanakkor arról is, hogy a fertőzésgyanús esetek és a „kontaktszemélyek” tesztelésen túl jövő héten országszerte nagyjából 150 ezer emberen szűrést is végeznek.

A nap folyamán Nihat Özdemir, a Török Labdarúgó-szövetség (TFF) elnöke úgy nyilatkozott: az a céljuk, hogy a március közepén félbeszakított bajnokságot június 12-én újraindítsák, július 26-án pedig befejezzék.

Törökország 31 tartományában – köztük Isztambulban és Ankarában – hétvégente kijárási tilalom van érvényben, amit legalább május végéig fenntartanak. Az emberek többsége hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, eközben a hatóságok a közösségi életet és a távolsági közlekedést továbbra is nagymértékben korlátozzák.