Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu
Drónnal készített felvétel előre megásott sírgödrökrõl egy isztambuli temetőben 2020. április 14-én
Hirdetés

Az esetszám napi növekedésének a mértéke szombaton érte el az eddigi csúcsot, akkor 5138 volt, majd ez az érték vasárnapra 4789-re, hétfőre 4093-ra, keddre pedig 4062-re mérséklődött.

Fahrettin Koca szerda esti bejegyzésében arról is beszámolt, hogy a gyógyultnak minősítettek száma szintén az eddigi legmagasabb értékkel emelkedett, 875-tel 5674-re. A kórokozóval diagnosztizáltak közül intenzív osztályon jelenleg 1820 embert kezelnek, 11-gyel többet, mint kedden, míg lélegeztetőgép igénybe vételére 1052 beteg esetében van szükség, ami ugyanakkor 35-tel alacsonyabb az előző napi értéknél.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán azt jelentette, hogy a hatóságok buszokkal megkezdték több város börtönéből annak a mintegy 90 ezer rabnak az elszállítását, akiknek a szabadon engedéséről a parlament a minap fogadott el törvényt a fertőzésveszély csökkentése céljából. Törökországban a mai napig körülbelül 300 ezer volt a fogvatartottak száma. Az intézmények felügyeletéért és a foglyok ellátásért további 150 ezer büntetés-végrehajtási alkalmazott felel.

A jogszabály nem vonatkozik azokra, akiket terrorizmussal kapcsolatban, valamint nemi erkölcs elleni, és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűntettekért, továbbá szándékos emberölésért, illetve nő elleni erőszakért vontak felelősségre. Az érintettek egyik felét végleg szabadon engedik, a másik felét pedig ideiglenesen, első körben május végéig bírósági felügyelet alá helyezik. Az igazságügy-miniszter legfeljebb kétszer két hónappal meghosszabbíthatja ezt az időszakot.

A törvényjavaslatot a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), és parlamenti szövetségese, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) készítette elő.

A jogszabályt az ellenzéki pártok és nemzetközi jogvédő szervezetek amiatt bírálták, hogy nem vonatkozik olyanokra, például újságírókra, politikusokra, akiket terrorizmus vádjával, de valójában politikai okból börtönöztek be a 2016. júliusi puccskísérlet ürügyén.

A kis-ázsiai országban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalmat léptettek életbe a 30 legnagyobb városban – köztük Isztambulban és Ankarában -, valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. A korlátozás 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik. Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn közölte, hogy a jövő hétvégén is kijárási tilalmat léptetnek életbe és ha szükségét látják, a rendelkezést a következő hétvégéken is fenntartják.

A szóban forgó városok a személyforgalom előtt április 3. éjfél óta zárva vannak. Az újabb intézkedés tovább szigorította azt az országos szintű kijárási korlátozást is, amellyel a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket kötelezték otthon maradásra, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokat.

Törökországban az emberek többsége hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet már szinte teljesen beszűkítették, leállították továbbá a repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti buszos utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték.