Putyin a Törökországon átvezető útvonalat nevezte az Európai Unióba (EU) szállítandó gázexport „legmegbízhatóbb útvonalának”, hozzátéve, hogy nem csupán ellátóközpontról lenne szó, hanem az árak meghatározásának a helyszínéről is.

Hirdetés

„Az árak az egekbe szöktek. Mi könnyen teremthetnénk piaci szinteknek megfelelő árakat, mindenféle politikai felhang nélkül” – fogalmazott Putyin.

Az elnök már szerdán, a Moszkvában megrendezett Orosz Energiahét 2022 rendezvényén hangsúlyozta, Oroszország kész növelni a gázszállítást Európába, és már ekkor példaként említette a törökországi csomópont lehetőségét. Mint mondta, e csomópont kiválthatná az egyébként soha be nem üzemelt, a Balti-tengeren lévő Északi Áramlat 2-t.

Az ügyben a svéd és a dán hatóságok vizsgálatot indítottak, és bár már bejelentették, hogy szabotázsakcióról van szó, elkövetőt egyelőre nem azonosították. A török elnök egyelőre nem mondott véleményt az ajánlatról. Erdogan többször jelezte: Ankara kész közvetíteni az ukrajnai háborúban szemben álló felek között.

Márciusban a török kormánynak valóban sikerült tárgyalóasztalhoz ültetnie Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert Antalyában, bár a tárgyalások nem jártak gyakorlati eredménnyel.

Csütörtöki megbeszélésük során Putyin és Erdogan a fekete-tengeri gabonaszállítmányokra is kitért, melyek kapcsán Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig nem érkezik elegendő mennyiségű gabona a rászoruló országokba.

Ukrajna és Oroszország Ankara támogatásával írt alá júliusban megállapodást a gabonaexportról, amely rendezte a háború miatt megrekedt ukrán gabonaszállítmányok újraindítását a Fekete-tengeren át, valamint enyhítette az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokat.

Erdogan csütörtökön leszögezte: Ankara továbbra is elkötelezett a gabonaszállítmányok folytatása mellet.

Korábban írtuk