Fotó: ShutterStock.com/Jekaterina Katkova
Hirdetés

Az egészségügyi minisztérium szerdai bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 761 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz.

Az egy nappal korábbi tájékoztatásban 778 haláleset szerepelt.

A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt múlt csütörtökön mérték.

A brit egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 12 868-an haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója nemrégiben kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos a brit kormány szerda esti sajtóértekezletén felhívta a figyelmet arra, hogy még elképzelhető a napi halálozási esetek számának emelkedése a következő napokban, mivel a négynapos húsvéti hétvége után még beérkezhetnek eddig nem feldolgozott adatok, és ezeket is a napi statisztikák tartalmazzák majd.

Angela MacLean, a brit kormány tudományos főtanácsadó-helyettese azonban a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kórházban kezelt koronavírus-betegek száma az Egyesült Királyság egészében egyetlen nap alatt 1 százalékkal, Londonban, a járvány nagy-britanniai gócában 5 százalékkal csökkent.

MacLean professzor grafikonokkal illusztrált tájékoztatásában kiemelte, hogy az újonnan kiszűrt fertőzések száma két hete nem emelkedik folyamatszerűen, a kórházban kezelt betegek számának változását mutató görbe pedig már lefelé tart.

Chris Whitty tisztifőorvos mindazonáltal közölte: a folyamat jelenlegi szakaszában sem mondaná még ki teljes bizonyossággal, hogy a nagy-britanniai Covid-19 járvány már túljutott a tetőzésen.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatón mindezt összegezve kijelentette: a kormány útmutatása továbbra is az, hogy egyelőre „mindenki maradjon otthon”.

A szerdai tájékoztatás szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4605-tel emelkedett.

Egy nappal korábban 5252 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok. 

Nagy-Britanniában szerdáig 313 769 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak és közülük 98 476-ról állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal.

A brit kormány célkitűzése az, hogy a hónap végéig 100 ezerre emelkedjen a naponta elvégzett koronavírustesztek száma.