Fotó: MTI/EPA/EFE/Sashenka Gutiérrez
Hirdetés

Mexikóban helyi idő szerint hétfőre 101-el 1094-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, a betegségben életüket vesztők száma pedig nyolccal 28-ra nőtt. Az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón az egészségügyi hatóságok illetékesei beszámoltak arról is, hogy további 2752 olyan esetről tudnak, amelynél fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja. A mexikói kormány a súlyosbodó járványhelyzet miatt egészségügyi vészhelyzetet rendelt el, és április 30-ig meghosszabbította a nem nélkülözhetetlen tevékenységek felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést.

A COVID-19-járvány által leginkább sújtott latin-amerikai országok egyikében, Brazíliában a legutóbbi adatok szerint 4579 esetben erősítették meg a fertőzés tényét, a betegségbe 159 ember halt bele.

A koronavírus-járvány súlyosságával kapcsolatban az egyik legszkeptikusabb, a társadalmi távolságtartás végét szorgalmazó Jair Bolsonaro elnök hétfőn a RedeTV!-nek adott interjúban utalta arra, hogy némely kormányzó feltehetően „feltornázza” a koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálesetek számát, hogy igazolja azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyeket a járvány terjedésének lassítása érdekében fogadott el.

A brazil elnök ismét kiállt azon álláspontja mellett, amely szerint a COVID-19-el és a gazdasággal kapcsolatos problémákat „pánik és rettegés nélkül” kell kezelni.

„Nem lehet elszigetelést alkalmazni, ahogyan azt néhány állam csinálta, csaknem örök időre” – fogalmazott.

A Facebook és az Instagram is követte a Twitter példáját, és eltávolította felületéről azt a videofelvételt, amelyen Bolsonaro megsértette az egészségügyi hatóságok által az elkülönítéssel összefüggésben bevezetett intézkedéseket.

A Mark Zuckerberg által létrehozott cég közleményében a döntést azzal indokolta, hogy irányelveik „nem teszik lehetővé az olyan félretájékoztatást, amely valós károkat okozhat az embereknek”. A videofelvételen a 65 éves – így a koronavírus-fertőzéssel szemben veszélyeztetettebb – brazil államfő egy házalóval beszélget a főváros – Brazíliaváros – Taguatinga nevű részén, dacára a bevezetett korlátozó intézkedéseknek.

A brazil igazságszolgáltatás mindeközben a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel engedélyezte a házi őrizetet a 77 éves „önjelölt csodadoktor”, Joao Teixeira de Faria számára, akit korábban több mint 40 év börtönbüntetésre ítéltek szexuális visszaélések miatt legalább 335 nővel szemben. A bírósági döntés szerint – amelybe betekintést nyertek helyi médiumok – bár a csodadoktor elleni vádak súlyosak, idős kora miatt veszélyeztetett a betegséggel szemben.

Panamában – ahol eddig 1075 koronavírus-fertőzéses esetet és a betegségből eredő 27 halálesetet jegyeztek fel – a hatóságok újabb intézkedéseket hoztak a kötelező karanténra vonatkozó rendelkezések szigorítására.

Argentínában hétfőn a legtöbb megbetegedést jegyeztek fel egy nap alatt a járvány kezdete óta: az újonnan feljegyzett, igazoltan koronavírusos betegek száma 146-al 966-ra nőtt, négy ember meghalt, a betegségben eddig 24-en vesztették életüket.

Szintén a legtöbb újabb koronavírusos megbetegedést jegyezték fel egyetlen nap leforgása alatt Kolumbiában is, ahol 96-tal 798-ra nőtt a fertőzöttek száma, a halottaké pedig 14-re. Luis Carlos Sarmiento Angulo üzletember és bankár, a Forbes szerint Kolumbia leggazdagabb embere bejelentette, hogy 80 milliárd kolumbiai pesót (csaknem 6,5 milliárd forintnak megfelelő összeget) ajánl fel a kormánynak a járvány elleni harchoz.

Ecuadorban először számoltak be gyógyultakról azóta, hogy a kór február 29-én felütötte fejét az országban. A koronavírussal korábban fertőzött 54 ember hagyhatta el gyógyultan a kórházat. Ecuadorban a legutóbbi adatok szerint 1966-an fertőződtek meg a vírussal, és 62-en haltak bele a betegségbe.