Továbbra is cselekvőképes a német szövetségi kormány – jelentette ki Steffen Seibert kormányszóvivő hétfőn Berlinben a koalíció két pártja, a Horst Seehofer belügyminiszter vezette Keresztényszociális Unió (CSU) és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitájával kapcsolatban.

Fotó: MTI, archív

Steffen Seibert tájékoztatóján arra a kérdésre, hogy hátráltatja-e a CSU és a CDU vitája a kormány munkáját, például a 2018-as szövetségi költségvetés e hétre tervezett szövetségi parlamenti (Bundestag-) elfogadását, azt mondta, hogy a kormány cselekvőképes, és nem szenvednek halasztást az aktuális ügyek.

Arra a kérdésre, hogy Horst Seehofer ellátja-e tárcavezetői feladatait, Annegret Korff belügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy a miniszter továbbra is végzi a munkáját. Megjegyezte, hogy a német belügyminiszter folyamatosan, a nap 24 órájában szolgálatban van.

A CDU és a CSU közös Bundestag-frakciója hétfő délután tanácskozást tartott. Sajtóértesülések szerint korábban azt is mérlegelték, hogy a két párt képviselői külön egyeztetnek, mint június közepén, amikor elmérgesedett a pártelnökök vitája.

Végül a 200 CDU-s és a 46 CSU-s képviselő a megszokott rendben, együttesen ülésezett, a frakcióelnökség pedig a kiszivárgott információk szerint határozatot hozott arról, hogy Angela Merkelnek és Horst Seehofernek még hétfőn le kell zárniuk vitájukat.

A frakció legnagyobb platformja, a német gazdaság gerincét adó közepes méretű vállalatok érdekeinek képviseletére szerveződött csoportosulás (Parlamentskreis Mittelstand) hozott egy külön határozatot is, amely szerint a CDU/CSU frakciószövetség fennmaradását nem lehet megkérdőjelezni, ezért amennyiben a két pártelnöknek nem sikerül megegyeznie, kedden ismét össze kell hívni a képviselőket, és nekik kell szavazással eldönteni a vita kimenetelét.

A frakcióülésen részt vett Angela Merkel, Horst Seehofer viszont nem jelent meg a tanácskozás kezdetén. A környezetéből származó információk szerint ennek oka csupán az, hogy autóval utazik Münchenből Berlinbe, és dugóba került.

Az ülés szokatlanul rövid volt, 45 percig tartott. Angela Merkel, Volker Kauder frakcióvezető és Alexander Dobrindt, a CSU-s képviselők vezetője egyaránt a testvérpárti szövetség fenntartása mellett foglalt állást, és kifejezésre juttatták, hogy a viták lezárására törekednek.

Délután 17 órától a két pártelnök egyeztet a CDU székházában. A német sajtóhoz eljutott információk szerint Horst Seehofer hét politikusból álló küldöttséggel vesz részt a tárgyaláson. Köztük lesz Edmund Stoiber, a CSU tiszteletbeli elnöke, volt bajor miniszterelnök, akit az Angela Merkeltől a legnagyobb távolságra álló politikusok között tartanak számon. Nem lesz köztük viszont Manfred Weber CSU-alelnök, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője, aki a CSU elkötelezetten EU-párti, mérsékelt irányzatainak legfőbb képviselői közé tartozik. Az egyelőre nem ismert, hogy a CDU részéről kik vesznek részt a megbeszélésen.

Este 22 órától a CDU/CSU koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kérésére összeül a pártok vezetőiből álló koalíciós egyeztető tanács.

Horst Seehofer és Angela Merkel vitája arról szól, hogy miként lehet megtagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain – a bajor-osztrák határ három átkelőjénél – az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Horst Seehofer és a CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Angela Merkel és a CDU szerint ezt nem lehet bevezetni egyoldalúan, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

Szakértői becslések szerint havonta legfeljebb néhány száz, máshol már nyilvántartásba vett menedékkérő igyekszik bejutni Németországba a bajor-osztrák határ ellenőrzés alá vett pontjain.

A konfliktus következménye akár a CDU/CSU testvérpárti szövetség és a kormánykoalíció felbomlása is lehet, ha Horst Seehofer a kancellár egyetértése nélkül ad utasítást a határigazgatási szigorításra, mert ebben az esetben Angela Merkel kénytelen lenne meneszteni a minisztert.