Az EP brüsszeli plenáris ülésén 303 szavazattal, 278 ellenszavazattal és 52 tartózkodás mellett támogatta Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszék tagjainak sorába.

Hirdetés

Pelczné Gáll Ildikó, akit a magyar kormány jelölte a feladatra, korábban az Európai Parlament képviselője, majd alelnöke volt, mielőtt 2017-ben csatlakozott az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszékéhez.

Kinevezéséről az uniós tagállamok szakminisztereinek tanácsa hoz végső döntést – tájékoztattak.

Az Európai Számvevőszék feladata az EU bevételeinek és kiadásainak ellenőrzése, az uniós költségvetés végrehajtásának szabályossági és hatékonysági vizsgálata. A luxembourgi székhelyű intézmény számvevőit a tagállami kormányok jelölik, minden ország egy tagot delegál a testületbe, mandátumuk hat évre szól.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: győzött a szakmaiság és a rátermettség, az Európai Parlament többsége támogatta a magyar számvevőt.

„Pelczné Gáll Ildikó 2017-től az Európai Számvevőszék rátermett, kiváló tagja, ennek a mai támogató szavazatok többsége is tökéletes bizonyítéka. A magyar dollárbaloldal áskálódása ellenére ma győzött a józan ész és a szakmai rátermettség az Európai Parlamentben” – tették hozzá.

Korábban írtuk