„Úgy vélem haladéktalanul meg kell fékeznünk az öldöklést, és csak aztán kell majd cselekednünk. Abszolúte tragédia önmagában egy olyan katonai konfliktust támogatni, amely emberek tízezreinek életét követelte, de semmiféle eredménnyel nem járt az utóbbi két évben” – hangsúlyozta Pellegrini.

Hirdetés

Leszögezte egyben: nem vitatja, hogy Oroszország volt az agresszor az ukrajnai háborúban. „A Szlovák Köztársaság sosem fogja elismerni területek erővel történő leválasztását, vagy a Krím elcsatolását” – mondta.

A szlovák rádió és televíziónak (RTVS) nyilatkozva kiemelte, hogy a békéről, illetve az öldöklés megfékezésével kapcsolatos felvetésével a gyerekes családok megnyugtatása volt célja Szlovákiában, nem pedig a félelemkeltés.

Pellegrini, aki az elnökválasztás szombati második fordulóján a voksok 53,12 százalékát kapta, a kampány során kijelentette, hogy ellenfele, Ivan Korcok megválasztása esetén belerángatná a háborúba Szlovákiát.

Korábban írtuk

„Szeretném szavatolni, hogy Szlovákia az Európai Unió és a NATO szerves része. Ezekben az intézményekben a korábbinál szuverénebben kell fellépnünk és hallatnunk kell a hangunkat. Minden irányba körbe kell néznünk a világban” – mondta Pellegrini.

A TA3 műsorában beszélt arról is, hogy építő jellegű együttműködést kíván az elnöki hivatal és a kormányzat között. „Ahol a kormány segít az embereken, teljesítve politikai ígéreteit az emberek életének méltóbbá, biztonságosabbá és jobbá tételében Szlovákiában, ott számíthat az elnöki palota támogatására. Ahol a kormány eltér ezektől a dolgoktól, vagy olyasmit tenne, ami ellentmond az alkotmánynak, ott elnökként kötelességem lesz szót emelni” – húzta alá Pellegrini.

Mindemellett elutasította, hogy az elnökség egyfajta „ellenállási, vagy ellenzéki központként, illetve ellensúlyként működjön” a kormánnyal szemben. Beszélt arról is, hogy a hagyományokkal összhangban le fog mondani jelenlegi házelnöki tisztségéről, valamint tagságáról a második legnagyobb kormánypártban, a Hangban (Hlas-SD), amelynek társalapítója és elnöke. Pellegrini június 15-én lép hivatalba államfőként.