Sajtótájékoztatóján Trudeau leszögezte: fontos lépéseket tettek, hogy megerősítsék a választási rendszer és folyamat integritását, és a jövőben is folytatják a harcot a külföldi befolyáskísérletek ellen.

Hirdetés

A kormányfő nyilatkozatának előzményeként a Global News kanadai hírcsatorna arról számolt be, hogy egy kínai titkos hálózat közvetítőkön keresztül legalább tizenegy jelöltet támogatott a közelmúltbeli kanadai szövetségi választásokon.

Emellett az ottawai hatóságok néhány nappal korábban bejelentették, hogy nyomozást indítottak a Toronto régióban működő illegális kínai rendőrőrsök ügyében.

A madridi székhelyű Safeguard Defenders nevű jogvédő csoport októberben számolt be arról, hogy világszerte 54 illegális kínai rendőrőrsről tudnak, és ezek közül három Toronto térségében található.

Korábban írtuk

Kína tagadta ezt az értesülést, és azt állította: ezek a létesítmények például a jogosítvány megújításához hasonló szolgáltatásokat nyújtanak a külföldön élő kínai állampolgároknak.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő kedden aláhúzta: az országok közötti kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet, az egyenjogúság és a kölcsönös érdek, és ez alól a kanadai-kínai viszony sem jelent kivételt.

Megjegyezte: Kanadának fel kellene hagynia a két ország kapcsolatának ártó kijelentésekkel.

„Kínát nem érdeklik a kanadai belügyek” – szögezte le.