Donald Trump amerikai elnök szombaton a részleges kormányzati leállás feloldása érdekében javaslatot tett a demokrata párti törvényhozóknak, hogy a migránsok bizonyos csoportjainak három évig védelmet nyújt a kitoloncolástól, cserébe az amerikai-mexikói határra tervezett fal 5,7 milliárd dolláros építési költségeinek megszavazásáért.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI, archív

Trump a Fehér Házból közvetített televíziós beszédében elmondta, hogy javaslata a zsákutcába jutott tárgyalások előrelendítését szolgálja, kiutat nyújtva a kongresszusnak a részleges kormányzati leállás megszüntetésére, valamint a mexikói határon kialakult válság kezelésére.

Az amerikai elnök szerint az ideiglenes védelem az Egyesült Államokba illegális bevándorlók gyermekeként érkezett, de már ott felnőtt, úgynevezett DACA-fiatalokra, illetve a háborúk és a természeti katasztrófák elől menekülő migránsok csoportjaira terjedne ki.

Ez hírügynökségek szerint mintegy 800 ezer – az Egyesült Államokban „álmodozók nemzedékének” nevezett – fiatalt , valamint további 300 ezer átmeneti védett státuszt (TPS) élvező haiti, salvadori és hondurasi állampolgárt érintene.

„Kezdjük azzal, hogy az elnök volt, aki saját kezűleg vette el a DACA és TPS programok védelmét. Némi védelem helyreállítása a falért cserébe nem kompromisszum, hanem további túszejtés” – fogalmazott Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője.

Nancy Pelosi amerikai házelnök „eleve esélytelenként” utasította vissza Trump javaslatát, amelynek tartalma annak fehér házi bejelentése előtt a helyi sajtóban már megjelent. Pelosi az elnök felvetését „nem egy jóhiszemű kezdeményezésnek” nevezte.

A házelnök egyben bejelentette, a képviselőházban többségben lévő demokraták a jövő héten több törvénytervezetet készülnek elfogadni, amelyek a kormányzati működés helyreállítását szolgálják. A The New York Times című amerikai lap úgy tudja, a demokraták több mint egy milliárd dollárt irányoznak elő a határátkelőhelyek infrastruktúrájának javítására és menekültügyi kérdésekben ítélkező bírók alkalmazására. Az újság szerint a demokrata párti felvetés ugyanakkor kurdarcra van ítélve, mert a szenátusban a republikánusok vannak többségben.

A 29. napja tartó részleges kormányzati leállás következtében csaknem 800 ezer – kényszerszabadságra küldött vagy dolgozó – kormányzati alkalmazott nem kap fizetést. Trump megtagadta, hogy olyan költségvetési törvényt írjon alá, amely nem biztosít forrásokat az általa áhított határfal megépítésére. Hetek óta nem sikerült megállapodni abban, hogy a kormányzati működésre megszavazott költségvetés tartalmazza-e az amerikai-mexikói határra tervezett fal 5,7 milliárd dolláros építési költségeit. Donald Trump elnök ragaszkodik hozzá, a törvényhozás demokrata párti vezetői viszont hajthatatlanok, és csupán annyi kompromisszumra hajlandók, hogy a költségvetés megszavazása és valamennyi kormányzati hivatal munkájának újraindulása után majd tárgyalnak a határfalról is.