Eközben az éllovas, ellenzékben lévő CDU is erősödött, most 30-32 százalékon áll a korábbi kormánypárt népszerűsége, és őket követi a szintén ellenzéki AfD, amit a német politikum többi része továbbra is karanténban tart.

Hirdetés

A Németországot kormányzó baloldali-liberális koalíció pártjai továbbra is gyengén muzsikálnak: az egykori nagy néppárt szocdemek (SPD) mindössze 15-16 százalékon állnak, a Zöldeket 12-14 százalék támogatja országos szinten, a liberálisok pedig az 5 százalékos küszöb körül táncolnak.

Olaf Scholz koalíciójának szövetségi szinten még nem most kell a végítélettől tartania, a következő Bundestag-választást 2025 őszén tartják majd. Az persze kérdés, hogy a hárompárti koalíció fennmarad-e addig, hiszen számos szakpolitikai és stratégiai kérdés megosztja a kormánypártokat; a költekezést szorgalmazó két balos párt és az adó- és kiadáscsökkentés filozófiáját valló liberálisok nézetei homlokegyenest szembemennek egymással.

A berlini kormánynak viszont leginkább a 2024-es tartományi választások miatt kell aggódnia; nem elfeledkezve az idei európai parlamenti választásról sem. Ha valami, hát ezek a voksolások üthetik be a szegeket a Scholz-kormányzás sokak által szívesen várt koporsójába.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandiner honlapján olvashatnak.