A szicíliai partok felé tart a Sea Watch német nem kormányzati szervezet (NGO) egyik hajója 47 migránssal a fedélzetén, amely a rossz időjárási viszonyok miatt csütörtökön Olaszországtól kért kikötési engedélyt. Ezt egyelőre az olasz kormány megtagadja. 

Fotó: MTI/EPA/Felix Weiss

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A Sea Watch 3 nevű, holland felségjelzésű hajó január 19-én vette fedélzetére a csoportot Líbiánál. Csütörtök délután az dél-olaszországi felségvizekhez közelített azzal a céllal, hogy a szicíliai Siracusában köthessen ki. A szervezet a rendkívül rossz időjárási viszonyokra hivatkozott. A 47 fős csoportban nyolc gyerek is van.

Azonnali kikötésükért biztonságos kikötőben 19 nem kormányzati, humanitárius szervezet intézett felhívást Olaszországhoz és az Európai Unióhoz. 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter provokációról beszélt. Közösségi oldalán azt írta, a civil hajó napokig máltai vizeken vesztegelt, majd Olaszország felé vette útját. 

Migrációs politikánk „nem változik és nem fog változni. Olaszországban senki sem köt ki (..) az olaszországi kikötők zárva vannak és zárva maradnak” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette, készen állnak élelmet és orvosságot küldeni a hajóra. 

A másik kormánypártot, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Luigi Di Maio is nemet mondott az olaszországi kikötésre azt javasolva, a Sea Watch 3 vigye az embereket Franciaországba. 

Több szicíliai kikötőváros és Lampedusa polgármestere viszont jelezte, hogy készek befogadni a Sea Watch hajóját. 

Ezzel egy időben a szicíliai Catania úgynevezett miniszteri bírósága eljárást kezdeményezett Matteo Salvinivel szemben a Diciotti nevű hajó ügyében. Az olasz parti őrség hajója tavaly augusztus 20-án kötött ki a szicíliai Cataniában 176 migránssal a fedélzetén. A belügyminiszter egészen augusztus 25-ig nem engedélyezte a hajóról való partra szállásukat. A bírói testület szerint a belügyminiszter visszaélt hivatali hatalmával, megszegte a nemzetközi konvenciókat és korlátozta a hajón tartózkodók személyi szabadságát. 

Matteo Salvini úgy reagált, akár 3-tól 15 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik, akkor se hagy fel az olaszországi határok és az olaszok biztonsága védelmével. Salvini megjegyezte, már előre elítélhetik azokért a hajókért is, amelyeket a jövőben sem enged kikötni. 

Az eljárást Luigi Patronaggio, a szicíliai Agrigento ügyésze kezdeményezte, aki a cataniai kikötőben veszteglő hajón is járt. A vádemelési indítványt Palermo és Catania miniszteri bírósága vizsgálta felül. Ez a jogi intézmény Olaszországban a kormány tagjaival szemben emelt vádemelésről dönt. A palermói testület korábban nemet mondott, a cataniai bírák támogatták az eljárást. 

A következő lépésben az olasz parlament felsőháza szavaz a vádemelés elindításáról, mivel Matteo Salvini a szenátus tagja.