Fotó: MTI/EPA/AAP/Darren England
Elszenesedett növényzet a Queensland állam fõvárosától, Brisbane-től 300 kilométerre lévő Tarában 2023. október 26-án
Hirdetés

A leginkább érintett település a Queensland állam fővárosától, Brisbane-től 300 kilométerre lévő Tara és környéke. Ott szerdán meghalt egy férfi, miközben az égő házát próbálta oltani, csütörtökön pedig egy idős nő szívrohamot kapott evakuálás közben. A queenslandi tűzoltók több tucat különböző tűzzel küzdenek, összesen körülbelül száz tűzfészket találtak meg.

A magas hőmérséklet és az erős szelek miatt a hatóságok szerint a helyzet az elkövetkezendő napokban várhatóan nem fordul jobbra. A meteorológiai előrejelzésekben csupán a hét végére várják az enyhülést.

A Queenslanddel határos Új-Dél-Walesből szintén tüzeket jelentettek. Az új-dél-wales-i tűzoltóság az X közösségi oldalon arról tájékoztatott, hogy több tüzet villámlás okozott.

Ausztráliában, ahol a novembertől kezdődő időszakban gyakoriak az erdőtüzek, az El Nino időjárási jelenség következtében a szokásosnál nagyobb szárazságot tapasztalnak.

A kontinensország 2019-ben és 2020-ban úgynevezett „fekete nyarat” élt át, a szokatlanul erős hőhullám 33 ember életét követelte, az ekkor pusztító tüzek pedig mintegy 24 millió hektár földet tettek tönkre.

Korábban írtuk