Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közzétett felvétel orosz hadifogságból hazatérő ukrán katonákról, miután ukrán fennhatóságú területre érkeztek különbusszal az orosz határ közelében 2024. január 31-én
Hirdetés

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy szerdai tévéműsorban azt jósolta, hogy hamarosan kimerül az orosz hadsereg tavaly novemberben indított offenzív hadművelete, és akkor majd Ukrajna kezd ellentámadásba. Elismerte, hogy az orosz erők értek el némi előrehaladást, különösen a Donyeck megyei Avgyijivka környékén. Szerinte azonban ez nem az, amire az oroszok számítottak. Kifejtette, hogy az orosz erők a lehető leghamarabb el akartak jutni Harkiv megyében a Csornij Zserebec folyóig, valamint Donyeck és Luhanszk megyék közigazgatási határáig, de egyelőre „ennek még a közelében sem járnak”. Véleménye szerint tavasz elejére ez az orosz offenzíva kimerül, és akkor – szavai szerint – az ukrán hadseregé kezdődhet meg.

Makszim Cuckiridze országos rendőrfőnök-helyettes az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy az orosz invázió csaknem két évvel ezelőtti kezdete óta a rendőrség 9700 civil lakos halálát jegyezte fel, akik az orosz hadsereg támadásai következtében vesztették életüket. Rajtuk kívül 11 ezren sebesültek meg, és csaknem hétezer embert eltűntként tartanak nyilván. Kifejtette, hogy a halálos áldozatok között 522 gyermek vesztette életét, 14 ezer ukrán gyermeket pedig a megszállók Oroszországba és Fehéroroszországba hurcoltak el. Megjegyezte, hogy ezek az adatok csupán az oroszok által nem megszállt ukrán területekre vonatkoznak. „Félek még elképzelni is, hogy mi történik a megszállt területeken. Nem ismerjük a teljes igazságot, a jövőben apránként kell majd összegyűjtenünk a tanúvallomásokat és a bizonyítékokat. Az ellenség egyszerűen lerombolta a házakat Mariupolban, és nem tudni, hányan haltak meg ott a romok alatt. Sokak nem lövedékektől haltak meg, hanem füstmérgezés és egyebek által okozott fulladás miatt is” – tette hozzá. Cuckiridze hangsúlyozta, hogy a rendőrség rögzíti az Oroszországi Föderáció minden háborús bűnét, és biztos abban, hogy ezekért Oroszország a jövőben jóvátételt fog fizetni Ukrajnának.

Az UNIAN ukrán hírügynökség a német szövetségi kormány hivatalos honlapján megjelent közleményre hivatkozva arról számolt be, hogy Németország újabb katonai segélycsomagot adott át Ukrajnának, amely páncélozott járműveket és aknaellenes fegyvereket, aknamentesítéshez használt eszközöket, légvédelmi és tüzérségi lőszereket – köztük IRIS-T rakétákat -, valamint katonai élelmiszeradagokat tartalmazott. Az új segélycsomag tartalmaz 24 páncélozott személyszállító járművet, négy Bandvagn 206 típusú többcélú lánctalpast, egy tengeri aknavédelmi rendszert, két Satcom videó megfigyelő rendszert és négy további járművet a határszolgálat részére.

Az ukrán vezérkar szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 385 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, 51 tüzérségi rendszert és 16 drónt.

Korábban írtuk