A rakétát március 9-én, a hivatalos magyarázat szerint rutinellenőrzés során, véletlenül lőtték fel. A lövedék a pakisztáni hadsereg szerint az ország keleti részén lévő Mian Csannu településnél csapódott be. Az indiai védelmi tárca a közleményében sajnálatát fejezte ki a baleset miatt, és megkönnyebbülését fejezte ki, amiért a becsapódás nem követelt áldozatokat.

Hirdetés

Az ügy miatt Iszlámábád tiltakozását jelentette be, és bekérette India iszlámábádi ügyvivőjét is, Pakisztán pedig nagyobb óvatosságra intette szomszédját. Az újdelhi Dzsaváharlál Nehru Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének munkatársa, Happymon Jacob Twitteren méltatta a két ország „felelős magatartását” a szerdai incidenssel kapcsolatban, s úgy vélte, az ilyen viselkedés reménykeltő lehet Újdelhi és Iszlámábád jövőbeli viszonyát illetően.

A nukleáris fegyverekkel rendelkező két szomszédos ország, India és Pakisztán között az 1947-es függetlenné válás és Pakisztán megalakulásaután szinte rögtön háború robbant ki Kasmír birtoklásáért, majd később további háborús incidensek is történtek, a legutóbbi 2002-ben. Újdelhi többször azt vetette Iszlámábád szemére, hogy Kasmír Pakisztán ellenőrizte térségében olyan fegyveres csoportokat támogat, amelyek Indiában hajtanak végre terrortámadásokat.

A térségben a konfliktus azt követően éleződött ki, hogy 2019-ben India megfosztotta Kasmír indiai felügyelet alatt álló részét széles körű autonómiájától.

Korábban írtuk

Jóllehet a feszültség az elmúlt hónapokban csökkent, elemzők az incidens nyomán kockázatcsökkentési mechanizmusok bevezetését, s az e mechanizmusok felállítását célzó egyeztetéseket sürgettek a két kormány között.