Miután a héten kiderült, hogy a nemrégiben szabadon bocsátott politikai aktivista, Tommy Robinson a Brit Függetlenségi Párt (UKIP) tagja lehet, a reakciók meglehetősen változatosak voltak.

Fotó: Wikimedia Commons/Wouter Engler

Fotó: Wikimedia Commons/Wouter Engler

Míg Robinson esetleges belépése a UKIP-be a tagság nagy részének számára minden bizonnyal üdvözlendő ötlet, a párt vezetéséből sokak nincsenek kibékülve azzal, hogy a „munkásosztálybéli hőst” maguk közt lássák – állítja a Politicalite elemzése.

Többen amellett érvelnek, hogy nem akarják megváltoztatni azt a szabályt amely szerint nem vesznek fel a pártba olyanokat, akik olyan szélsőséges csoportok tagjai voltak, mint például a Robinson által éveken át vezetett Angol Védelmi Liga (English Defence League, EDL). A Politicalite cikke szerint ezzel azt kockáztatná a UKIP, hogy a bázis elfordulhat tőlük és akár más csoportokhoz (mint az EDL-hez hasonló For Britain) csatlakozhat, akár teljes egészében hátat fordíthat a politikai aktivizmusnak.

Ben Walker, a UKIP országos tanácsának tagja azt nyilatkozta a MailOnline-nak, hogy „Kategorikusan ellenzem [Robinson felvételét]. Megvannak a szabályaink, amelyek megkülönböztetnek bennünket más pártoktól: nem lehet nálunk tag olyan személy, aki korábban általunk szélsőségesnek tartott csoporthoz tartozott. Nem látom be, miért kéne ezen változtatnunk”.

Walker hozzátette: „A Brexitre kéne fókuszálnunk és arra, hogy a lehető legjobb megállapodást kössük – éppen ezért emelkedett meg tagjaink száma és támogatottságunk a közvélemény-kutatások szerint, és nem azért, mert felvennénk [párttagnak] [nacionalista párti] vagy EDL-tagokat. Jómagam komolyan újragondolnám a tagságomat, ha felvennénk [Robinsont]”.

A UKIP országos tanácsa vasárnap ül össze, hogy döntsön, Robinson tagságának kérdését felvessék-e a párt közelgő kongresszusán.