Ausztrália és Új-Zéland szombaton arra figyelmeztették Ukrajnában tartózkodó emberieket, hogy távozzanak a térségből.

Hirdetés

A lépés az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lettország és Észtország, valamint Dánia és Hollandia tanácsait követi, amelyek állampolgáraiknak mind azt javasolják, hogy a lehető leggyorsabban hagyják el Ukrajnát.

Az ausztrál és az új-zélandi kormány azt üzente állampolgárainak, hogy utazzanak el, amíg még vannak kereskedelmi járatok.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint az ukrajnai helyzet nagyon komoly. „Nagyon ingatag lesz a helyzet, ha ott konfliktus lesz. Reméljük és imádkozunk, hogy ez ne következzen be” – mondta Morrison újságíróknak.

„Egy ideje már egyértelmű üzenet, hogy az Ukrajnában tartózkodó ausztráloknak igyekezniük kell elhagyni az országot” – mondta.

Új-Zélandnak nincs diplomáciai képviselete Ukrajnában – közölte Nanaia Mahuta új-zélandi külügyminiszter. Wellington ezért „nagyon korlátozottan” képes konzuli segítséget nyújtani az Ukrajnában tartózkodó állampolgároknak – tette hozzá.

„Az ukrajnai biztonsági helyzet rövid időn belül megváltozhat, és az új-zélandiaknak nem szabad ilyen körülmények között az evakuálással kapcsolatos támogatásra támaszkodniuk”.

Az izraeli külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy elszállítják Ukrajnából a kijevi diplomaták és követségi dolgozók családtagjait. Emellett Izrael felszólította az izraeli állampolgárokat, hogy tartózkodjanak az Ukrajnába utazástól.

A washingtoni kormány pénteken közölte, hogy lehetségesnek tart egy orosz támadást még pekingi téli olimpiai játékok február 20-i lezárása előtt. Azóta Japán, Kanada, Kuvait, Litvánia, Németország a hasonló tartalmú figyelmeztetést adott ki.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége már szombaton elrendelte a nem létfontosságú alkalmazottak kimenekítését.

Oroszország is megkezdte diplomáciai jelenlétének csökkentését Ukrajnában, szombaton azt mondta, hogy tart az ukrán hatóságok vagy „harmadik országok” „provokációitól”.

„A kijevi rezsim vagy harmadik országok esetleges provokációitól tartva valóban az ukrajnai orosz képviseletek személyi állományának bizonyos mértékű optimalizálásáról döntöttünk” – mondta az orosz diplomácia szóvivője közleményében. 

jutottunk, hogy amerikai és brit kollégáink nyilvánvalóan tudnak bizonyos előkészületben lévő ukrajnai akciókról, amelyek jelentősen megnehezíthetik a biztonsági helyzetet„ – tette hozzá Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Az amerikai kormány helyzetértékelése szerint február 16-án, szerdán indíthat támadást Oroszország Ukrajna ellen, Washington az értesülést pénteken megosztotta európai szövetségeseivel – jelentette a Der Spiegel című német hírmagazin.

A beszámoló szerint az amerikai hírszerző szolgálatok minden eddiginél sürgetőbben figyelmeztették a NATO-szövetségeseket Oroszország Ukrajna elleni közelgő támadására. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és hadsereg is tájékoztatta a német kormányt és más NATO-tagállamokat, hogy új információik alapján már jövő szerdán elindulhat a művelet.

Moszkva tagadja, hogy ilyen tervei lennének, de több mint 100 ezer katonát vonultatott fel Ukrajna határai mentén. Ehelyett a Kreml arra használta fel a régióra irányuló figyelmet, hogy kifejezze félelmét, miszerint a NATO túl közel hatolt a területéhez, és követelte, hogy a biztonsági szövetség vonuljon ki abból a területből, amelyet Oroszország a befolyási övezetének tekint.

A feszültségekre válaszul a NATO-országok csapatokat és felszerelést telepítettek az Ukrajnával közös határon fekvő tagországokba.

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek szerint szombaton telefonon tárgyal az ukrajnai kérdésről.

Korábban írtuk