Soros György nemcsak az utóbbi időben – mint például a 2022-es magyarországi választások során –, hanem korábban is sorra avatkozott be az európai országok belpolitikáiba, így történt ez Ukrajnában is 2014-ben – számolt be a Mandiner. A lap kiemelte, az üzletember és az Action for Democracy (A4D) egyik prominense már egy évtizede együtt dolgoztak Ukrajnának a globális liberális érdekek szolgálatába állításán.

Hirdetés

Az üggyel kapcsolatban az X-oldalon szivárgott ki egy videófelvétel, melyen Wesley Clark volt amerikai tábornok és NATO-főparancsnok azt mondja a magyar származású amerikai spekulánssal való együttműködéséről:

Amikor 2014-ben Ukrajnában dolgoztam, George-dzsal csináltam. A Nemzetközi Válságcsoport kuratóriumában voltam akkor. Ezért is ismerek sok európait. És George finanszírozta a Nyílt Társadalom Intézetet Ukrajnában.

Soros a háború mellett tette le voksát

Miután 2022 februárjában kirobbant az ukrajnai háború, Soros György arról beszélt, az orosz invázió – amelyben pedig minden bizonnyal szerepet játszott Kijev nyugati felfegyverzése az úgynevezett minszki egyezmény megkerülésével – a harmadik világháború kezdete lehet. A legjobb és talán egyedüli módja civilizációnk megőrzésének, ha minél előbb legyőzzük Putyint.

Korábban írtuk

A Mandiner kiemelte, ez a háborúpárti álláspont köszön vissza Clark szavaiban is, akit pedig Márki-Zay Péter maga említett egyik fő konzulenseként.

Én abszolút nem vagyok szakértője a kérdésnek, éppen ezért más, olyan szakértőkkel konzultálok erről, mint például Wesley Clark volt amerikai négycsillagos tábornokkal” – mondta az ellenzék 2022-es miniszterelnök-jelöltje az InfoRádióban. Clark a videófelvételen még arról is beszélt, Ukrajna nyugati felfegyverzése nyomán Kijev még a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet is „feltétlenül visszaszerezheti” az oroszoktól, ám hozzátette: Ukrajnának ehhez támadóképességekre van szüksége.

Számos elemző elképzelhetetlennek tartja a Nyugat aktív fegyveres beavatkozását, éppen annak a harmadik világháborúnak a kitörése nélkül, amellyel Soros riogatott.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el a Magyar Nemzet honlapján.