A miniszter hétfőn a Politico című lapnak nyilatkozott a 2024-es költségvetésről szóló közelgő szavazás előtt az ország parlamentjében. A költségvetés legalább 29 milliárd dolláros hiányt fog mutatni, ha nem érkezik további támogatás Kijev nyugati támogatóitól, ismerte el Marcsenko.

Hirdetés

„A makrogazdasági stabilitás megőrzése elég fontos, mert a háború mellett gazdasági válságunk is lenne. Ha Ukrajna válságba kerül, akkor az EU-ban is lesznek tovagyűrűző hatások”

– jelentette ki.

„Egy gazdasági válság következményei nagyon-nagyon traumatikusak lennének nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa számára, mert a migráció miatt, a tovagyűrűző hatás miatt, az Európa-szerte tapasztalható hatalmas áremelkedés miatt, különösen egyes élelmiszeripari termékek, az esetleges olaj és gáz árának újbóli emelkedése miatt Európára is hatással lehet”

– állította a miniszter.

Korábban írtuk

Marcsenko megismételte továbbá a kijevi rezsim azon óhaját, hogy a folyamatban lévő konfliktus elején a Nyugaton befagyasztott orosz vagyonra tenné rá a kezét, amelynek értéke a becslések szerint legalább 300 milliárd dollár. Bár Kijev már régóta követeli a vagyon elkobzását és Ukrajnának utalását, a Nyugat eddig nem állt elő olyan mechanizmussal, amely egy ilyen lépést törvényessé tenne.

„Ukrajna számára jogos prioritás, hogy megkapja ezeket a befagyasztott orosz vagyontárgyakat Ukrajna újjáépítéséhez”

– jelentette ki. Marcsenko hárította az Ukrajnában egyre erősödő korrupcióellenes reformokat követelő felhívásokat, kijelentve, hogy bár a kérdést meg lehet vitatni, a nemzetközi segélyeket nem szabad a korrupció kérdéséhez kötni.

„Készek vagyunk megvitatni, de nem vagyunk készek arra, hogy ez késedelmet okozhat az Ukrajnának nyújtott támogatásban. A jövő év elejétől kezdve pénzre van szükségünk”

– hangsúlyozta.

Washington jobban aggódik az ukrajnai korrupció miatt, mint azt elismerik

Október elején a Politico arról számolt be, hogy Washington sokkal jobban aggódik az ukrajnai korrupció miatt, mint azt nyilvánosan elismerik. A lap egy általa megszerzett bizalmas dokumentumra hivatkozott, amely szerint az Ukrajnában elterjedt gátlástalan korrupció végső soron arra kényszerítheti a nyugati szövetségeseket, hogy magára hagyják Kijevet az Oroszországgal folytatott harcban.

Eközben Joe Biden amerikai elnök kormányának új finanszírozási kérelme, amely több mint 60 milliárd dollárt kíván biztosítani Ukrajnának, a kongresszus republikánusainak heves ellenállásába ütközött. Néhány republikánus törvényhozó nagyobb elszámoltathatóságra szólította fel az elnököt, és arra is, hogy tisztázza, végső soron mit akar kihozni a Kijev és Moszkva közötti elhúzódó ellenségeskedésből.

Az oroszhirek.hu cikkét ITT olvashatják.