Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes közölte: Ukrajna felszólítja Oroszországot, hétfő reggeltől járuljon hozzá a tűzszünethez, hogy az ukránok inkább a nyugat-ukrajnai Lviv felé menekülhessenek.

Hirdetés

Ukrajna hétfőn kora reggel kapta meg Oroszország javaslatát, miután Macron beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – mondta Verescsuk egy televíziós tájékoztatón.

„Remélem, hogy Emmanuel Macron francia elnök megérti, hogy az Oroszországi Föderáció manipulálja és kihasználja a nevét és őszinte segítő szándékát” – fogalmazott az ukrán politikus.

Ukrajna azzal vádolja az orosz erőket, hogy humanitárius folyosóként kijelölt területeket lőnek, akadályozzák az emberek menekülését a támadás alatt álló városokból.

Korábban írtuk

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán fővárosból, Kijevből és a keleti Harkivból, Szumiból, valamint Mariupolból kivezető humanitárius folyosókat nyitnak. Moszkva Ukrajnát okolja a humanitárius folyosók eddigi kudarcáért, és tagadja, hogy civileket céloznának meg.

A két fél hétfőn harmadik béketárgyalási fordulóra készül meg nem nevezett helyszínen. Ukrajna nem számít áttörésre a találkozón.

Az ukrán hatóságok szerint mintegy kétszázezer ember ragadt Mariupolban, a legtöbben a föld alá húzódtak, hogy megmeneküljenek az orosz erők több mint hat napja tartó ostromától. A településen megszűnt az élelmiszerutánpótlás, valamint a víz-, az áram- és fűtésszolgáltatás – írta anyagában a Reuters hírügynökség.