Az iparváros az elmúlt hetekben intenzív orosz támadások célpontjává vált. „Az ellenség felújította támadásait, és nem adja fel az Avgyijivka bekerítésére tett kísérleteit” – közölte az ukrán hadsereg vezérkara a Facebook közösségi oldalon. A közlemény szerint az ukránok szilárdan tartják a védelmi vonalaikat, és azt írták, az orosz erők 24 óra alatt mintegy 900 embert és 150 páncélozott járművet vesztettek.

Hirdetés

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő oldalon közzétett egy fotót, amelyen egy összeroncsolódott páncélozott jármű és egy holttestnek tűnő alak elmosódott képe látszik.

Valerij Zsaluznij, az ukrán hadsereg főparancsnoka csütörtök este a Telegramon közölte, hogy Avgyijivkában járt, „ahol az ellenfél nem adja fel a védelmünk áttörésére irányuló kísérleteit”. Elmondta, hogy a parancsnoksággal megvitatta az ott állomásozó egységek taktikáját és „kiemelt szükségleteit”. Az általa közzétett videón a tábornok sisakban és golyóálló mellényben látható, amint egy óvóhelyen lévő parancsnoki állásban katonákkal beszélget.

„Az ellenség aktívan alkalmaz rohamosztagokat, nagyszámú páncélozott járművet indít, valamint repülőket és tüzérséget vet be” – számolt be Zsaluznij.

Korábban írtuk

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken üdvözölte Joe Biden „erőteljes beszédét”, aki előző nap Kijev további amerikai megsegítésére szólított fel. „Amerika befektetése Ukrajna védelmébe szavatolja Európa és a világ hosszú távú biztonságát” – írta Zelenszkij az X közösségi oldalon.