Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői tanácsülésükön egyéb aktuális témák megvitatása mellett átfogó megbeszélést fognak folytatni Ukrajnáról, ezen belül is a közelgő elnökválasztásról, a folyamatban lévő reformokról és a megváltozott biztonsági helyzetről, valamint áttekintik, hogyan áll az EU és az Arab Liga február végére Egyiptomba tervezett csúcstalálkozójának előkészítése.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint a brüsszeli megbeszélésen a miniszterek Ukrajna biztonsági és humanitárius helyzetének áttekintése mellett tárgyalnak arról, hogy az unió miként tudja ellenőrizni a megkezdett reformfolyamatok állását, valamint a májusban esedékes elnökválasztás tisztaságát.

Az unió megvizsgálja azt is, hogyan erősítheti az Azovi-tenger biztonságát, valamint azt, hogyan lehet enyhíteni a Kercsi-szorosban kialakult patthelyzet okozta gazdasági károkat Ukrajnában. A miniszterek várhatóan megegyeznek – a Kercsi-szoros közelében az orosz parti őrség és három kisebb ukrán hadihajó között november végén történt konfliktus miatt – orosz magánemberek és vállalatok ellen hozott uniós szankciós lista kibővítéséről.

Az ülésen részt vesz Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is.

A Külügyek Tanácsa áttekinti az egyiptomi Sarm es-Sejkbe tervezett EU-Arab Liga csúcstalálkozó előkészítésének állását, valamint az ott elfogadni kívánt zárónyilatkozatot, amely – információk szerint – nem tér ki a migráció problémájára.

Szíriával kapcsolatban a külügyminiszterek megvitatják az aktuális helyzetet, és előkészítik a március 13-14. között Brüsszelbe tervezett 3. nemzetközi, miniszteri szintű Szíria-konferenciát.

Az ülés részleteit ismerő uniós források tájékoztatása szerint a tanácskozáson megbeszélést tartanak az Afrika szarva régió országaiban jelentkező belső konfliktusok kibontakozásának lehetséges megelőzéséről. Ennek jelentősége abban áll, hogy a feszültségek elmérgesedése újabb migrációs hullámot indíthat meg Európa felé.

A külügyminiszterek megvitatják majd a venezuelai helyzetet is, áttekintik a legújabb fejleményeket és a nemzetközi kapcsolattartó csoport első, február 7-i ülésének eredményeit. 

A külügyi tanács nyilatkozatot fogad el, amely azt tartalmazza, hogy melyek az Európai Unió prioritásai a nemzetközi emberi jogi fórumokon.

Az ülésen várhatóan foglalkoznak a Kongói Demokratikus Köztársaságban kialakult helyzettel, valamint nyugtázzák a Preszpa-tónál 2018 júniusában aláírt megállapodás hatályba lépését, amelynek macedón és görög ratifikálása révén lehetővé vált Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevének megváltoztatása Észak-Macedóniára.