Andrij Kosztin szerdán az amerikai Kongresszus külügyi bizottságában tartott meghallgatáson azt állította, hogy az orosz erők szándékosan használják a nemi erőszakot, kínzást és emberrablást az ukrán polgári lakosság megfélemlítésére. Kijelentette, hogy a tavaly novemberben visszafoglalt Herszon körzetében az ukrán erők húsz kínzókamrát találtak, és több mint ezer túlélő nyilatkozott az őt ért bántalmazásról. Állítása szerint csak a herszoni régióban hatvan nemi erőszakról szóló bejelentést regisztráltak hivatalosan.

Hirdetés

Hozzátette, hogy a továbbra is orosz megszállás alatt álló területeken az orosz erők a lakosságot erőszakkal költöztetik át más általuk megszállt ukrán területekre vagy Oroszországba.

Az ukrán főügyészt a Kongresszus alsóházának külügyi bizottsága kérte nyilatkozattételre. A testület republikánus elnöke, Michael McCaul úgy fogalmazott, hogy ami jelenleg is zajlik, az több mint háborús és emberiesség elleni bűncselekmény.

„Aminek Ukrajnában szemtanúi vagyunk, az népirtás” – fogalmazott a külügyi bizottság elnöke, aki felelősségre vonást sürgetett, és azt, hogy az Egyesült Államok adjon támogatást Kijev számára a Krím-félsziget visszafoglalásához is.

Korábban írtuk

Kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában arról számolt be, hogy telefonon beszélt a Képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval, akinek köszönetet mondott a Kongresszus kétpárti támogatásáért Ukrajna számára.