Az utóbbi tíz év alatt három és félszeresére nőtt a köztörvényes bűncselekmények elkövetésével gyanúsított külföldiek száma. Míg 2013-ban 3500, tavaly már 12 400 ilyen esetről volt szó – írja a lap az országos rendőr-főkapitányságtól kapott adatokra hivatkozva.

Hirdetés

Az idei év májusáig 4700 külföldi állampolgárt gyanúsítottak meg bűncselekmény elkövetésével. Általában ittas vezetésről, lopásokról, kábítószer birtoklásáról van szó. Az ukránok és georgiaiak után fehérorosz, moldovai és orosz állampolgárok szerepelnek leggyakrabban a bűnügyi statisztikákban.

A Lengyelországban élő mintegy másfél millió ukrán állampolgár közül jelenleg 2288-at gyanúsítanak valamilyen bűncselekmény elkövetésével. Leggyakrabban ittas vezetésről van szó, amely kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása esetén csak szabálysértésnek minősül.

A lengyelországi tartózkodási engedéllyel rendelkező 22 ezer georgiai állampolgár közül idén 901-et gyanúsítottak meg valamilyen bűncselekmény elkövetésével. Gyakran lopásokról, lakásbetörésekről van szó – írja a Rzeczpospolita.

Korábban írtuk

Hétfőn a sziléziai Bytom városában működő ügyészség négy georgiai férfit hallgat ki, akiket a helyi uszodában vettek őrizetbe szombaton. Szemtanúk vallomásai szerint egyikük gyermekeket zaklatott a fürdőben. Az őrizetbe vett férfiakat a rendőrségnek a helyi lakosok felbőszült tömegén keresztül kellett kivezetnie az uszodából. Önbíráskodás elkerülése végett a rendvédelmisek védőpajzsokat használtak, és könnygázt is alkalmaztak a tömeggel szemben – erősítették meg a bytomi hatóságok.