Az olasz államfő vagy elfogadja a Liga pénzügyminiszter-jelöltjét vagy ismét választásokat kell tartani – üzente Matteo Salvini, a Liga vezetője az olasz kormányalakítás 84. napján.

Fotó: shutterstock.com, archív

A kormányra készülő pártok és az államfő közötti alkudozás intézményes válsággá nőtte ki magát. Az olasz államfők a múltban gyakran mondtak nemet egyes miniszterjelöltekre, például büntetett előéletük miatt, de ez az első alkalom, hogy az elnök politikai okokból helyezkedik szembe a kormányra készülő pártokkal.

Sajtóértesülések szerint Giuseppe Conte miniszterelnök-jelölt vasárnap késő délután készül bemutatni a kormánytagok végleges névsorát Sergio Mattarella államfőnek.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője szombat este kijelentette, „vagy 24 órán belül lezárják a kormányalakítást vagy felesleges tovább egyeztetni”. Matteo Salvini pedig egyenesen ultimátumot fogalmazott meg: vagy elfogadja az államfő a péntügyminiszter-jelölt Paolo Savonát vagy újabb választásokat kell tartani.

Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga kormányfőjelöltje szerdán fogadta el a kormányalakítási megbízatást. A Giuseppe Contéval tartott első találkozóján Sergio Mattarella azonban fenntartásait fejezte ki bizonyos miniszterjelöltek esetében, elsősorban a 81 éves közgazdász Paolo Savona miatt, aki nem támogatja Olaszország euróövezeti tagságát. Savona legutolsó könyvében az Európai Uniót a hatalomra éhes Németország eszközének nevezi, amely az európai pénzügyi politikával veri béklyóba a többi tagállamot.

Giuseppe Conte és az államfő pénteken informális találkozót tartott, de Sergio Mattarella nem engedett a Paolo Savonával szembeni vétóból. Az államfő az olasz alkotmány 92. cikkére hivatkozik, amely szerint a köztársasági elnök nevezi ki a miniszterelnököt és utóbbi javaslata alapján a minisztereket is. A miniszterelnök-jelölt javaslatai nem kötelező érvényűek, az államfő feladata az alkotmány értelmében garanciák biztosítása: például a külügyminiszter esetében, hogy a békét tartsa szem előtt, a mindenkori szövetségesekkel szembeni kapcsolatokat fenntartsa, biztosítsa az európai politikai egységet.

Ha Giuseppe Conte és Sergio Mattarella következő és egyben utolsó egyeztetésén nem sikerül megoldást találni, az államfő szakértői kormányt állíthat fel, amely nagyon rövid ideig, az újabb választásokig vezetheti Olaszországot. Felmérések szerint újabb választások esetén a Liga és az M5S jelentősen növelheti támogatottságát.

A március 4-én tartott választásokon a szavazatok 37 százalékával győztes jobboldali koalíciót a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), a Matteo Salvini vezette Északi Liga és a Giorgia Meloni irányította Olasz Testvérek (FdI) alkotja más kisebb pártokkal együtt. Ezen belül a Liga szerepelt a legjobban, 18 százalékos eredménnyel. A Ligához hasonlóan szintén populista és euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom a voksok több mint 32 százalékát gyűjtötte be.