Az uniós tagállamok vezetőinek múlt heti csúcstalálkozójának zárónyilatkozatáról szóló plenáris vitában McGuiness hangsúlyozta: európai válasz tette lehetővé a 2021-es fehéroroszországi hibrid támadás legyőzését, az orosz bombák elől menekülő ukrajnaiak millióinak befogadását. „Továbbá csak európai válasz teszi lehetővé, hogy megfelelően kezeljük a migrációt, kihasználva a legális migrációban rejlő lehetőségeket, és humánus és hatékony módon csökkentve az illegális migrációt” – hívta fel a figyelmet.

Hirdetés

Mint mondta, az Európai Bizottság javaslatának megfelelően az uniós vezetők egyetértettek abban, hogy az EU-nak két szálon kell cselekednie: jogalkotási és operatív szinten. Az új migrációs és menekültügyi paktum biztosítani fogja a munkafolyamatok hatékonyságát, emellett, a bizottság további javaslatokat tesz az EU külső határaink megerősítésére irányuló kapacitásának fokozására – taglalta. Hozzátette: a paktumról szóló tárgyalásokat még az uniós parlamenti mandátum vége előtt le kell zárni. Hangsúlyozta az illegális migráció megakadályozásának fontosságát, a határszolgálat és a harmadik országokkal kötött megállapodások megerősítése által.

Kiemelte: a tagállamok tudják a legjobban eldönteni hogyan védik határaikat, de be kell tartaniuk az uniós jogot és tiszteletben kell tartaniuk az alapvető jogokat.

Véleménye szerint a másodlagos mozgások jogos aggodalomra adnak okot egyes tagállamokban, ezért csökkenteni kell az erre irányuló ösztönzőket, továbbá közös európai megközelítést kell kialakítani a gyorsabb és méltóságteljesebb visszatérés érdekében.

Hidvéghi Balázs a Fidesz EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta, hogy a legutóbbi EU-csúcson a tagállami vezetők végre elismerték az erős határvédelem szükségességét.

„Amikor mindez 2015-ben elkezdődött, egyetlen európai vezető volt, aki tudta, hogy mi a megoldás. Amikor mindenki a kvótákról és az újraelosztásról beszélt, ő erősebb határokat követelt, és kerítést épített. Ezt a vezetőt Orbán Viktornak hívják” – hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, az idő őt igazolta, miközben a legtöbben vagy tévedtek, vagy nem voltak elég bátrak ahhoz, hogy kimondják, amit valójában gondolnak. „Ebből a szempontból üdítő látni, hogy Manfred Weber és az EPP végre a magyar miniszterelnök útját követi. Önök nyolc évet késtek, de jobb későn, mint soha” – mutatott rá felszólalásában.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország nyolc éve védi az EU közös külső határait, 1,7 milliárd eurót költött erre az erőfeszítésre, de az Európai Bizottság még mindig nem járult hozzá a határkerítés költségeihez. „Mi az egész Európai Uniót védjük, ezért jelentős hozzájárulást követelünk az Európai Bizottságtól. Itt az ideje, hogy kifizessék a számlákat” – húzta alá Hidvéghi Balázs.

Korábban írtuk