Fotó: shutterstock, illusztráció, szerk.
Hirdetés

Az első szervezői azt javasolják, hogy az Európai Bizottság az újonnan csatlakozó országok esetében a belépést követő tíz évben automatikusan befagyaszthassa a nekik járó kohéziós és strukturális alapok folyósítását, ha és amíg az ország igazságszolgáltatási rendszere vizsgálat alatt áll.

A második egy ambiciózusabb klímapolitika elfogadását célozza. A szóban forgó kezdeményezés szervezői arra szólítják fel az Európai Uniót, hogy erősítse meg az éghajlatváltozási vészhelyzet elleni intézkedéseket, szem előtt tartva az 1,5 Celsius-fokos felmelegedési határértéket. Ehhez ambiciózusabb klímapolitikai célokat és több pénzügyi támogatást szeretnének.

Mint írták, az EU-nak 2030-ig 80 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy 2035-ig elérje a nulla nettó kibocsátást, de például a partnerországokban is elő kellene mozdítania bizonyos intézkedéseket a szabadkereskedelmi szerződések révén.

A harmadik regisztrált polgári kezdeményezés beterjesztői 2035-ig fokozatosan kivonnák a piacról a szintetikus kártevőirtókat a biológiai sokféleség helyreállítása, a méhek megmentése érdekében. Kiemelték, hogy az átállásban támogatni kellene a mezőgazdasági termelőket, illetve hogy előtérbe kellene helyezni a kisméretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodást.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a nyilvántartásba vételről szóló szerdai határozat pusztán a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti, ebben a tartalmat nem vizsgálták.

A regisztrációt követően egy év áll rendelkezésre egymillió támogató aláírás összegyűjtésére legalább hét különböző uniós tagállamból. Ha ez sikerül, az Európai Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell: elfogadhatja, de el is utasíthatja a kérelmet, azonban a döntését mindenképpen indokolnia kell.