Szerdán az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján, San Franciscóban tart megbeszélést a világ két legerősebb országának vezetője. Ez lesz a második személyes találkozó a felek között Biden 2021. januári hivatalba lépése óta.

Hirdetés

Az amerikai elnök javasolni fogja a két ország közti katonai együttműködési keretrendszer helyreállítását, erről Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt. Sullivan megjegyezte: szükség van ezekre a kommunikációs csatornákra, hogy ne történjen hibás számítás vagy téves kommunikáció.

Kitért arra is, hogy a katonai kapcsolatok helyreállítása a felső vezetéstől a taktikai műveleti szintig minden szinten megtörténhet, a Csendes-óceán körül a levegőben és vízen is. Meglátása szerint az alapvető problémát az jelentette, hogy a kínaiak megszakították azokat a kommunikációs csatornákat, amelyeket most Joe Biden elnök helyre kíván állítani, hiszen ez az amerikai stratégiai érdek.

Magas rangú amerikai tisztviselők elmondták, a Biden–Hszi-találkozón várhatóan szó lesz globális kérdésekről az Izrael–Hamász háborútól kezdve az ukrajnai orosz invázióig, Észak-Korea és Oroszország kapcsolatáról, Tajvanról, az indo–csendes-óceáni térségről, az emberi jogokról, a fentanil előállításáról, a mesterséges intelligenciáról, valamint a tisztességes kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokról.

Korábban írtuk

Az Egyesült Államok és Kína viszonyát számos, az elmúlt egy évben történt geopolitikai fejlemény tette feszültebbé, ide tartozik az idén februárban az Egyesült Államok felett megsemmisített állítólagos kínai hírszerző léggömb, valamint Kína szélesedő kapcsolatai Oroszországgal, Iránnal és Észak-Koreával a folytatódó ukrajnai, és az októberben kezdődött közel-keleti fegyveres konfliktusok közepette.

Peking egyébként a múlt héten már kifejezte hajlandóságát, hogy katonai kapcsolatokat fejlesszen ki az Egyesült Államokkal. Csang Jo-hszia tábornok, Kína legfőbb nemzetvédelmi szervezete, a központi katonai bizottság alelnöke kijelentette, hogy országa a kölcsönös tisztelet, a békés egymás mellett élés és a mindenki számára előnyös együttműködés elve alapján fejleszti a katonai kapcsolatokat Washingtonnal.

Csang elmondta, hogy óva int minden olyan lépéstől, amely Tajvan elszakítását célozza Kínától bármilyen formában, mert a sziget Kína alapvető érdekeinek középpontjában áll.

A hirado.hu cikkét ITT olvashatják.