Évtizedekre rács mögé kerülhet az amerikai−izraeli kettős állampolgár Gal Luft, egy washingtoni székhelyű agytröszt társigazgatója, akit többek között a külföldi ügynökök kötelező regisztrációjáról szóló törvény (FARA) megsértésével, fegyverkereskedelemmel és az iráni olajra kivetett szankciók megkerülésével vádol az amerikai igazságügyi minisztérium – ismerteti a Fox News beszámolójára hivatkozva a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A férfit idén februárban Cipruson letartóztatták, de megszökött, miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és azóta is szökésben van.

Luft egy ismeretlen helyen felvett és a New York Post által múlt héten közzétett videóban azt állította, hogy a februári letartóztatásával azt akarták megakadályozni a hatóságok, hogy tanúskodhasson a képviselőház felügyeleti bizottsága előtt.

Állítása szerint egy 2019. márciusi brüsszeli találkozó során információkat adott át az FBI ügynökeinek arról, hogy a Biden-családot megvesztegette egy, a kínai hadsereggel kapcsolatban álló forrás, az FBI azonban eltussolta az ügyet.

Az ügyészség hétfőn tette közzé a Luft elleni vádiratot, amely szerint a férfi 2016-ban egy korábbi magas rangú amerikai kormánytisztviselőt fizetett le kínai székhelyű megbízók nevében anélkül, hogy a törvény által előírt külföldi ügynökként bejegyeztette volna magát.

Az ügyészek szerint Luft megpróbált nyomást gyakorolni egy meg nem nevezett tanácsadóra, hogy támogassa a Kínának kedvező politikát, többek között egy a tanácsadó nevében írt cikkel, amelyet egy kínai újságban tettek közzé.

Luftot azzal is vádolják, hogy közreműködött egy fegyvereladási üzletben kínai vállalatok, illetve olyan országok, mint Líbia, az Egyesült Arab Emírségek és Kenya között úgy, hogy nem rendelkezett az amerikai törvények szerinti engedéllyel, valamint az amerikai szankciók ellenére találkozókat szervezett iráni tisztviselők és egy kínai energetikai vállalat között olajüzletek megvitatása céljából. A férfi tagadja a vádakat.

− Most ugyanazok az emberek vadásznak rám, akiket tájékoztattam, és lehet, hogy életem hátralévő részében menekülnöm kell. Figyelmeztettem a kormányt a 2020-as választások integritását fenyegető potenciális kockázatra, és ha az amerikai bíróság elítél, soha többé nem szavazhatok az amerikai választásokon. Gondoljanak csak bele, és tegyék fel maguknak a kérdést, ki az igazi bűnöző ebben a történetben?

− mondta Luft.

A Biden-család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak

Letartóztatása előtt egyébként Luftot szeretné kihallgatni a képviselőház felügyeleti bizottsága, és James Comer, a bizottság vezetője, a New York Post szerint továbbra is lehetséges tanúként tekint Luftra a Biden család üzleti ügyeit érintő vizsgálatában.

A felügyeleti bizottság néhány hete egy 36 oldalas dokumentumot ismertetett a nyilvánossággal a Biden-család gyanús ügyeivel kapcsolatban. A testület közlése szerint a Biden-család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak, és tízmillió dollárnál is több pénzt kaptak külföldi állampolgároktól Joe Biden alelnöksége idején, 2009 és 2017 között, a kifizetések egy része pedig a Biden-család megvesztegetését célozta.

Bizonyos esetekben Bidenék munkatársai jelentős pénzeket kaptak külföldi forrásokból bankszámlájukra, majd kisebb, de egyre növekvő összegeket utaltak át az akkori alelnökhöz köthető bankszámlákra.

A további részletekről a Magyar Nemzet oldalán olvashatnak.

Korábban írtuk