Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az euróövezethez tartozó uniós tagállamok pénzügyminiszterei 500 milliárd euró összegű mentőcsomagról állapodtak meg csütörtökön a járvány okozta gazdasági válság enyhítésére.

Nyilatkozatában Michel a megállapodást „jelentős áttörésnek”, „gyors és célzott segítségnek” nevezte, amely véleménye szerint megfelelő védelmet fog nyújtani az uniós tagállamok vállalkozásainak.

„Ideje lefektetni a szilárd gazdasági fellendülés alapjait” – fogalmazott.

A megállapodásban szereplő terv képes újraindítani az európai gazdaságot, miközben előmozdítja a gazdasági felzárkózást – tette hozzá.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az eurócsoport megállapodásáról nyilatkozva azt mondta, ez az első alkalom, hogy a tagállamok a válságra nem külön-külön reagálnak, hanem valódi unióként, egyenlő feltételek mellett, közösen cselekszenek.

„Az európai vonaton nincsenek többé első és másodosztályú utasok” – fogalmazott.

Az uniós csúcstalálkozóra utalva kijelentette: az állam-, illetve kormányfőknek bátraknak kell lenniük. Az európai szolidaritás erősödik, a nemzeti önzés visszaszorulóban van. Noha a közös utazás megkezdődött, még nagyon sok tennivaló van hátra, a jelenlegi helyzetből csak egy „erősebb Európa által szabadulhatunk” – tette hozzá az EP elnöke.