Amennyiben az Európai Bizottság nem állítja le a Varsóval szemben kezdeményezett 7. cikk szerinti eljárást, Lengyelország fontos döntéseket, többek között a közös európai menekültügyi rendszer reformját fogja akadályozni – értesült csütörtökön a Dziennik Gazeta Prawna című, tekintélyes lengyel napilap.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az általában jól értesült, független gazdasági napilap egy meg nem nevezett, „a Brüsszellel folytatott párbeszéd hátterét ismerő” forrást idéz.
    
A lap szerint Varsó nem számíthat arra, hogy a jogállamiság lengyelországi helyzetével kapcsolatban az Európai Bizottsággal (EB) folytatott vita hamarosan lezárul. A cikk felidézi: Frans Timmermans, az EB első alelnöke szerdán felszólította a lengyel kormányt, hogy további „sürgős” lépéseket tegyen a Brüsszel által vitatott lengyel bírósági törvények módosítása érdekében. Közben Varsó az eljárás leállítása reményében több, a brüsszeli ajánlásoknak megfelelő változást fogadott már el.
    
A Dziennik Gazeta Prawnát tájékoztató forrás szerint Varsó adott helyzetben „behúzza kéziféket” az uniós fórumon hozandó több fontos döntésben. 
    
„Elleneztük már korábban a menedékjogi dublini rendelet módosítását (…), és behúzzuk a kéziféket a sokéves költségvetési keret kapcsán is” – közölte a forrás, hozzáfűzve: „kissé olyanok leszünk, mint amilyen Orbán (Viktor magyar kormányfő). Elviselhetetlenek”. 
    
E magatartást a lap szerint Varsó a közös európai menekültügyi rendszer reformjára (Dublin IV.) vonatkozó tárgyalásokon is tanúsítani fogja az uniós tagországok állam- és kormányfőinek június végi brüsszeli csúcstalálkozóján.
    
Varsó részéről az uniós döntéshozatal akadályoztatásának célja Brüsszel „meglágyítása”, mielőtt a jogállamisági vita a nyári szünet után folytatódna – véli a lap.
    
A cikk szerint Varsó egyúttal „bekeményítene” a lengyel-holland kétoldalú kapcsolatokban is. A lengyel politikai  vezetők ugyanis azzal vádolják Mark Rutte holland kormányfőt, hogy ő biztatja honfitársát, Timmermanst a Lengyelországgal folytatott vita hevítésére, és elsősorban azért teszi, mert Lengyelországnak és Hollandiának eltérő érdekei vannak a 2022-2027-es uniós költségvetési keret ügyében. 
    
Az Európai Bizottság tavaly decemberben indította el Varsóval szemben az uniós alapszerződés 7. cikke szerint eljárást, melyben következő lépés Lengyelország meghallgatása lesz az EU-ügyekért felelős tagállami miniszterek június 6-ai tanácsülésén.