A hétfői rajtaütés és egy órás tűzharc során hét katona megsebesült a déli Maguindanao tartomány Datu Saudi Ampatuan városában. Jose Vladimir Cagara dandártábornok elmondta, hogy az akció során megölték a lázadó csoport egyik kulcsfontosságú parancsnokát, Mohiden Animbangot, a testvérét és 10 másik feltételezett fegyverest is, a helyszínen pedig tucatnyi lőfegyvert találták.

Hirdetés

„Ez a csoport már régóta hírhedt a robbantásokról, a hadsereg és a rendőrség helyőrségeinek megtámadásáról és a busztársaságok zsarolásáról. Végre utolértük őket”

– mondta Dennis Almorato alezredes, a regionális hadsereg szóvivője.

A hadsereg szerint a katonaság megpróbálta meggyőzni Animbang csoportját, hogy adja meg magát, de ők inkább úgy döntöttek hogy folytatják a harcot a kormány ellen.

A Bangsamoro Iszlám Szabadságharcosok nevű szervezet egyike azon kevés fegyveres csoportoknak, amely még mindig szeparatista felkelést folytat az ország déli részén, a kisebbségi muszlimok szülőföldjén. A Fülöp-szigetek túlnyomóan katolikus vallású ország, hadserege pedig már évtizedek óta harcol a helyi muszlim és kommunista fegyveres mozgalmak ellen.

Korábban írtuk

A legnagyobb Fülöp-szigeteki muszlim lázadócsoport, a több mint negyven évig az iszlám állam megteremtéséért harcoló Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) 2014-ben békeegyezményt kötött a kormánnyal, a felkelők közül több mint ezren adták át fegyverüket, ez pedig enyhítette az évtizedek óta tartó gyakori harcokat.

A lázadócsoport egyik parancsnoka azonban kivált a szervezetből a béketárgyalások miatt, és megalakította a Bangsamoro csoportot, amelynek néhány keményvonalas tagja később az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozott.

Tavaly ifjabb Ferdinand Marcos elnök azonban bejelentette, hogy a Fülöp-szigeteki hadseregnek a külső fenyegetések elhárítására és az ország tengeri határainak védelmére kell koncentrálnia. A katonaság modernizációja jelenleg is zajlik, de a korszerűsítési programot pénzügyi nehézségek és csúszások jellemzik.