Az EU felkészül arra a reformra, ami a tisztviselők és diplomaták szerint fájdalmas és hosszadalmas lesz, de a legtöbben elkerülhetetlennek tartják, ha az unió működőképes akar maradni – 30 vagy több taggal – írja a Politico értesülései alapján a Mandiner.

Hirdetés

A lap forrásai szerint ugyanis Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke egy EU reform tervezetet készít elő, amivel gyakorlatilag meghatározza a következő mandátumára vonatkozó programját.

A javaslatok valószínűleg tartalmazni fognak egy olyan ütemtervet, amely minden egyes reformlépést egy bővítési lépéshez kötne. Az elképzelés szerint az EU-nak be kell fejeznie a reformokat, mire Ukrajna és a balkáni országok csatlakoznak.

Még a Politico is figyelmeztet rá, hogy ez össze nem tartozó ügyek összekapcsolása lenne: „politikai szempontból a bővítés és a reform egybehegesztése biztosítaná azt is, hogy a bővítést támogató, de a reformokkal szemben szkeptikus országok – például az északi és balti országok – ösztönzést kapjanak az uniós reform támogatására”.

Párizsi és berlini tisztviselők szerint a tervnek ki kell térni arra a kérdésre is, hogy miként lehet a jövőben finanszírozni az uniós programokat (és visszafizetni az uniós adósságot), tekintve, hogy Ukrajna még az EU legszegényebb tagjainál is sokkal szegényebb, az egy főre jutó GDP becsült értéke 4100 euró.

Korábban írtuk

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják.