A 42 másodperces felvételen látható, amint egy orosz Szu-27-es vadászrepülőgép elrepül az MQ-9 Reaper típusú, nagyméretű drón hátsó része felett, miközben üzemanyagot bocsát ki magából.

Hirdetés

Az amerikai hadsereg közlése szerint két orosz vadászgép kezdett elfogó manőverbe, az üzemanyagürítés célja pedig az lehetett, hogy a drón optikai műszereit elvakítsák, és így a terület elhagyására kényszerítsék. A második műveletben az egyik orosz Szu-27-es nekiütközött a drón légcsavarjának, megrongálva az egyik forgólapátot. Az ütközés azonban nem látható tisztán a közzétett videófelvételen.

Az amerikai parancsnokság szerint az orosz pilóták nem biztonságosan, felelőtlenül és szakszerűtlenül jártak el, emiatt vált a drón rányíthatatlanná és ezért kellett a tengerbe irányítva megsemmisíteni.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte ugyan, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele. „Egy heves manőver következtében az MQ-9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött” – közölte a tárca.

Korábban írtuk