Legalább felével nőnek a víz- és csatornadíjak

Tíz éven belül legalább ötven, de akár száz százalékkal is drágulhatnak a víz- és csatornadíjak Magyarországon – jelentette be a víz világnapja alkalmából a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz). A drágulást a szigorodó uniós előírások, valamint a vízhálózat végletes elöregedése indokolja. A korszerűsítések nagy részét a lakosság által fizetett díjakból finanszírozza az állam vagy a tulajdonos önkormányzatok.

Március 22-e a víz világnapja. Ez alkalomból a MaVíz többek között a vezetékes víz fogyasztásának előnyeire kívánta felhívni a figyelmet. Dr. Papp Mária, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára hangsúlyozta, napjainkban divattá vált ásványvizet fogyasztani a vezetékes víz helyett, pedig vezetékes vizeink minősége a legtöbb esetben vetekszik az ásványvizekkel, mind ízben, mind értékes ásványi anyagokban. És ami nem elhanyagolható, jóval olcsóbban lehet hozzájutni. A budapesti, a kecskeméti és a székesfehérvári vezetékes víznek például különlegesen jó az íze. A víz világnapja alkal-mából a szövetség főtitkára a hazai víz- és csatornahálózat jövőjéről, és hazánk uniós kötelezettségeiről is beszélt lapunknak.

– Az elkövetkezendő tíz évben a víz- és csatornadíjak fokozatos emelkedésére lehet számítani. Magyarország EU-tagsága miatt 2015-ig összesen 1100-1200 milliárd forint beruházásra van szükség az ivóvízminőség javítása és a szennyvízkezelés fejlesztése céljából. A beépített eszközök árát utólag fizetik ki a fogyasztók, ami kedvező esetben is legalább 50 százalékos drágulást von maga után. De még ha ennek egy részét nem is terhelnék tovább az önkormányzatok, az EU-vízkeret irányelve szerint 2012-től minden tagállamban érvényesülnie kell a teljes költségmegtérülés elvének, vagyis legkésőbb ekkor mindenképpen nőnie kell a díjaknak.

A vízhálózatok élettartama minden országban 50-80 év, hazánkban azonban a XIX. század második fele óta ugyanaz a hálózat működik, ezért a rendszer elöregedett, és már nem tartható fenn sokáig, mondja a szakember. A hálózat korszerűtlensége egyes helyeken több gondot is fölvet. A csőtörések utcákat és házakat áztatnak el, forgalmi dugókat okoznak. Nyáron pedig a magas hőmérséklet mellett előfordulhat, hogy a csőrendszer egyes alacsony fogyasztással terhelt részeiben a pangás miatt másodlagos szennyezések képződnek. Az alföldi vizekben emellett számos helyen természetes eredetű arzén is kimutatható, amelynek koncentrációja az EU határértéket meghaladja. Az arzéntartalom csökkentése költséges technológiai beruházásokat igényel.

– Az elmúlt tíz évben szinte soha nem jutott pénz a víz és csatornahálózat karbantartására. A fogyasztók által fizetett díjak általában nem tartalmazzák az amortizáció fedezetét, éppen ezért a lakossági díjak folyamatos drágulására a hálózat karbantartása miatt is szükség van. Emellett pedig a korábban elmaradt környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni – szögezi le dr. Papp Mária.

A csatornadíjba beépítették a vízterhelési díjat, ami azt jelenti, hogy a csatornába folyó szennyező anyagok után fizetnie kell a lakosságnak, ám a szakember szerint ez szakmailag nem alátámasztott megoldás. Különösen, hogy az államkasszába befizetett lakossági díjakat a költségvetés nem forgatja vissza a víz- és csatornahálózat karbantartására.

Az Európai Uniótól sem várhatunk segítséget: Brüsszel csak új csatornahálózat építésére ad támogatást, a régi karbantartására nem. Fontos lenne az is, hogy működjön egy díjellenőrző hatóság, jelenleg ugyanis követhetetlen a helyi politikai érdekek által vezérelt, a szakmai szempontokat mellőző díjmegállapító rendszer. Az elmúlt tíz év hibája, hogy soha nem fordított kellő összeget ennek a problémának az orvoslására, érvel a szakember.

A víz- és csatornadíj hazánkban jelenleg köbméterenként 250-650 forint. Ez egy-két eurónak felel meg, ami fele-negyede a nyugat-európai országokban szokásos négy-öt eurónak. Ott azonban a havi víz- és csatornadíj csupán a háztartások bevételének egy százalékát viszi el, szemben a Magyar-országon tapasztalható 4-5 százalékkal. Ha a széttagolt üzemeltetői hálózat nem válik hatékonyabbá, akkor a szakember szerint több mint kétszeres drágulás is végbemehet tíz éven belül.

-ana-