Kedden robbant a hír, amely szerint a liberális Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakció néhány képviselője aláírásgyűjtésbe kezdett az Európai Parlamentben, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be az Európai Bizottsággal szemben.

Hirdetés

A fenyegetés leginkább a tagállamoknak szól

Az indítvány célja, hogy az EP-képviselők megvonják a bizalmat az Ursula von der Leyen vezette Bizottságtól és egy új testületet kelljen felállítani.

A momentumos képviselőket is sorai között tudó európai parlamenti frakció három tagjánakúgy tűnik, az szúrja a szemét, hogy a Bizottság nemrég jóváhagyta a lengyelek 36 milliárd eurós helyreállítási tervét.

A kritikus liberálisok szerint a Bizottságnak ezt nem lett volna szabad megtennie, mert a lengyelek nem tettek eleget bizonyos feltételeknek. Ezek a feltételek a lengyel jogállamiságról szóló vitákhoz kötődnek: a liberális képviselők azt fájlalják, hogy a lengyelek belementek egy politikai vitába az EU-s intézményekkel, s nem voltak hajlandóak elfogadni az Európai Bíróság döntését.

Korábban írtuk

Az Újítsuk meg Európát frakció képviselői szerint a lengyelek – dacára a koronavírus járvány utáni gazdasági kihívásoknak és a háborús helyzet miatti nehézségeknek – egészen addig nem kaphatnának pénzt, amíg fel nem adják korábbi álláspontjukat. Tehát a fenyegetés sokkal inkább a lengyeleknek és a tagállamoknak szól, mintsem a Bizottságnak, ugyanis azt mutatja: vannak EP-képviselők, akiknek a Bizottság megdöntése és az egész EU politikai válságba taszítása is elfogadható ár, ha a tagállamok megregulázása a kérdés.

Mik az esélyek?

A történelmi tapasztalatok nem abba az irányba mutatnak, hogy a mostani bizalmatlansági indítványtól nagyon tartania kellene Ursula von der Leyennek és csapatának.

Nem valószínű, hogy az EP-képviselők úgy ítélnék meg, hogy – minden hibája és gyengesége ellenére – a Von der Leyen vezette testületet egy sokszorosan nehéz gazdasági és politikai helyzetben kellene leváltani.Az ugyanis az EU eddiginél is nagyobb cselekvőképtelenségéhez vezetne.

Emlékezzünk vissza, mennyire nehéz volt ezt a Bizottságot is összehozni, a vezető személyéről és a biztosokról megállapodni. Ennek a folyamatnak az elölről kezdése egy hosszú hónapokig tartó válságba sodorná az Európai Uniót, s egyáltalán nem biztos, hogy az EP-nek jobban tetsző Bizottság állna fel.

A teljes cikk IDE kattintva a Mandineren érhető el.