„Nyilvánvaló, hogy az oroszországi elnökválasztás közeledtével az amerikaiak a legkisebb alkalmat is megragadják annak érdekében, hogy megingassák országunk belpolitikai helyzetét” – mondta Nariskin.

Hirdetés

Állítása értelmében Washington fokozni kívánja az amerikai csereprogramok oroszországi végzőseinek „megdolgozását, hogy ötödik hadoszlop központi elemét” hozza létre belőlük és hogy bevonja őket új szankciós nyomásgyakorlási mechanizmusokba is.

A kémfőnök az amerikai külügyminisztérium számításaira hivatkozva több mint 80 ezerben nevezte meg azoknak az oroszoknak a számát, akik olyan amerikai oktatási és kulturális programokban vettek részt, mint az Access, a FLEX, az Advance, a Global UGRAD, a Work and Travel USA és a Fulbright.

Az SZVR igazgatója szerint előkészületben van egy program, és a szovjet utódállamokban képzéseket tartanak majd. Nariskin szerint „az etnikumok közötti és társadalmi gyűlölet szítására, a választásokba való beavatkozásra, az ország vezetésének a társadalmi hálózatokban való lejáratása módszereire” fognak összpontosítani.

Korábban írtuk

A kémfőnök által elmondottak értelmében az első ilyen szemináriumot február 16-18-án Rigában szándékoznak megtartani amerikai csereprogramok orosz végzőseinek részvételével.